В последните дни ставаме отново свидетели на наводнения в страната

...
В последните дни ставаме отново свидетели на наводнения в страната
Коментари Харесай

Склонен ли е българинът да застрахова имота си? Нина Колчакова пред ФАКТИ

В последните дни ставаме още веднъж очевидци на наводнения в страната и то тук-там, където преди този момент не са се очаквали сходни произшествия, на мощни стихии. Хора изгубиха домовете и покъщнината си, други ги чакат съществени поправки. Тава ни накара да се обърнем към Нина Колчакова от Асоциацията на застрахователните сдружения и да си поговорим дали българинът се замисля да застрахова имуществото си. Ето какво показа тя пред ФАКТИ.

- Г-жо Колчакова, какви трендове забелязвате на застрахователния пазар. Ставаме очевидци на огромни наводнения през последните години, огромни вреди и унищожени къщи. Почват ли хората повече да се замислят за застраховка на имущество?

- Все още не се замислят доста да се застраховат. И това е мъчно за пояснение – въпреки всичко българите всеобщо живеят в лични парцели за разлика от други страни в Западна и Централна Европа, където необятна процедура е да се живее чартърен. Но у нас хората всеобщо не си застраховат личните парцели – дали тъй като се надяват, че навръх тях нищо неприятно няма да се случи или тъй като разчитат, че при положение на тежко събитие страната ще помогне. А обстоятелствата опровергават тези упования.

- Какъв е делът на имуществените застраховки на фона на общия осигурителен пазар?
- Имуществените застраховки имат дял към 13% в пазара на общото обезпечаване. Само за съпоставяне да посоча, че делът на автомобилните е към 70%.

- Защото при тях има наложителен елемент…
- Каското на автомобила не е наложително, само че държи висок пазарен дял. На процедура се получава, че за едно семейство не би било проблем да даде, да вземем за пример 400 лева за Каско на колата, само че не подписва лавица за жилището си за 40-50 лева Такова е съотношението.

- Как се пресмятат компенсациите при имуществената застраховка…
- Прави се експертна оценка на нанесени от застрахователното събитие вреди и на база покритията на полицата се пресмята компенсацията – това е естествена процедура.

- Има случаи, при които се изплащат дребни суми, с които хората не могат да покрият вредите, и те тогава си споделят за какво да го върша?
- Изплаща се толкоз, за колкото е подписана полицата, съгласно изискванията по нея и съгласно експертната оценка. Ако се застрахова апартамент за 10 000 лв., това е и оптималната сума, която може да заплати застрахователя при погиване на парцела. Затова е извънредно значимо, когато подписват застраховка, хората да изберат подобаващата за тях – и като застрахователна сума, и като покрития на опасности.

- Когато хората купуват застраховка, постоянно избират най-евтината. Какви опасности има в този случай?
-
Рискът е да имат упования за доста по-пълноценна отбрана, в сравнение с са купили и да останат разочаровани при събитие. Всъщност, цената на полицата е директно обвързвана с размера на застрахователната сума и с включените покрити опасности. С други думи, най-евтините полици нормално са на по-ниска застрахователна сума, да вземем за пример към 10 000 лева, като се покриват общоприетите опасности – пожар, наводнения, стихия – само че не включват да вземем за пример „ кражба “. Рискът „ земетресение “ може също да е спомагателен риск. Няма по какъв начин клиентът да чака, че в случай че му се случи сходно нещо, а полицата не го покрива, ще получи обезщетение. Тези неща са значими да се договорят, когато се подписва застраховката.

- Защо чисто психически гледаме все най-евтиното?
- Това не важи единствено за българина. Всеки човек си прави сметката. Въпросът е да сме наясно, че най-евтиният вид предлага и по-ограничена отбрана.

- Има ли нови „ хитрини “, с които се сблъскват застрахователите, при най-масовите застраховки – автомобилните. Измамите там не спират…
- Трудно ми е кажа, тъй като в Асоциацията не се занимаваме директно с тази тематика. Но това, което чуваме от наши сътрудници, е, че има опити да се показва една вреда няколко пъти. Има искания и към коли, които се афишират за откраднати, а в това време се разпродават на части.

- Как се развива животозастраховането изключително след коронавирус пандемията? Започваме ли да му обръщаме повече внимание?
- Бих споделила – да. Все отново следва да забележим по какъв начин ще се развие наклонността от последните 2 години, когато в действителност имаше скок на застраховките „ Живот “. Има и психически миг. Покрай пандемията сякаш си дадохме сметка какъв брой са уязвими здравето и живота ни и се замислихме за отбрана. Застраховката „ живот “ има изключително мощен смисъл за хората, които устоят семейство, имат подвластни членове на семейството. Представете си какъв брой тежки могат да са последствията, в случай че се случи нещо със здравето и живота на този, който носи прихода в фамилията. Има скок при този вид обезпечаване и нека това се окаже трайна наклонност. Съществува и още един аспект, за който е значимо да си дадем сметка – обществото ни е застаряващо, държавната пенсионна система е сложена под напън, по тази причина е добра концепция ние самите също да се погрижим за пенсионния си интервал. А застраховките „ живот “ са доста подобаващ инструмент, тъй като оферират при пенсиониране спомагателен приход.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР