В последните дни срещу името на агенция Медицински одит, срещу

...
В последните дни срещу името на агенция Медицински одит, срещу
Коментари Харесай

Освободеният шеф на Медицински одит: Жертва съм на вътрешен конфликт

" В последните дни против името на организация " Медицински одит ", против управлението и персонално срещу мен се злоупотребява публично и се упражнява сериозен дискриминационен напън ". Това съобщи за " Здравей, България " освободеният началник на " здравната ДАНС " проф. Златица Петрова. До нейното премахване се стигна след подозрения за прикривани лекарски неточности, свързани с починали пациенти. 

Миналата седмица прокуратурата разгласи, че в " Медицински одит " е имитирана дейност и  " има корупционен детайл в действия на организацията ". 

Проф. Петрова счита, че е жертва на вътрешен спор. По думите й се спекулира с логаритъма на работа на организацията. Тя беше безапелационна, че няма по какъв начин да оказва въздействие на крайните решения:  " Това изрично не се случва. Има протокол, който самият екип връчва на лечебното заведение. Това са констатации ". 

Общо 11 смъртни случая в лечебни заведения, в това число и на новородени бебета, не са докладвани на прокуратурата от Изпълнителната организация " Медицински одит ", показва инспекция на Върховната административна прокуратура. До следствието се стигна след сигнал от някогашният основен секретар на организацията Димитър Евлогиев.

" Първо, случаите не са 11. Сега занапред ще стане ясно за за кои тъкмо става въпрос. Тези случаи, за които знаем, съставляват интерес ", акцентира проф. Петрова. 

Тя разяснява случая със гибелта на родилката Веселка Иванчева през януари 2017-а. Младата жена е бременна в 10-ия месец, когато е призната по неотложност в " Шейново ". Направено й е секцио, а бебето е извадено мъртво. В рамките на към 3 часа губи към 3 литра кръв, като кръвопреливането е започнато едва когато дамата изпада в безсъзнание.  

" Ние проверяваме по искане на прокуратурата. Открити са много пропуски. Основният пропуск е несвоевременната и несъответстваща преценка във връзка с кръвозагубата. По този случай подадохме всички документи в прокуратурата и имаме преписка с тях ", поясни Златица Петрова.  

Относно случая с умрялото новородено в Стара Загора тя съобщи:  " Тук имаме преустановяване на даден случай по член 28, с който доста се спекулира - " незначителност ". Маловажността не е самата гибел, желая надълбоко да го подчертая. Евентуално в случай че има нарушаване, незначителен е административният случай ".

Тя разясни, че детето е умряло от асфикция още в корема на майката поради увита пъпна шнур:  " Образувани са два акта. Единият е във връзка с законовото условие родилката да бъде информирана и да даде своето единодушие за всички процедури, които ще й бъдат осъществени. Втората неточност е дали в точния момент е събран медицински екип. Екипът е събран за 20 минути, а е възможно да бъде събран до 30 минути. В съда лекарят беше оневинен ".  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР