В последните дни на май, иначе разнородните по вкус и

...
В последните дни на май, иначе разнородните по вкус и
Коментари Харесай

Черешов рефреш на организма

В последните дни на май, другояче разнородните по усет и желания хора, стартират да се разделят на два типа – фенове на ягодите и фенове на черешите. Групата на вторите по мои наблюдения се радва на доста болшинство и то не инцидентно, тъй като в хрупкавите череши има повече витамини и минерали, по-рядко провокират алергични реакции и са по-подходящи за пролетно филтриране на организма.

Полезните субстанции в черешите варират според от типа им – жълти, червени, розови или тъмночервени. Колкото по-наситен цвят имат плодовете, толкоз по-голямо е наличието на каротиниди и антоциани в тях. Тези растителни пигменти с изключение на, че са мощни антиоксиданти и ни защищават от прибързано стареене, имат и ред други изгоди за здравето. Например каротинидите усъвършенстват зрението и положението на кожата, защищават я от ултравиолетовите лъчи и в това време подтикват производството на меланин. С една дума, би трябвало да хапваме повече череши, в случай че желаеме още при започване на лятото да придобием бърз и.

Антоцианите (известни още като витамин Р), които придават цвета на „ черните ” череши пък усъвършенстват кръвообръщението и устойчивостта на капилярите. Затова предпочитайте по-тъмните плодове, в случай че имате податливост към, хемороиди, неприятно оросяване на крайниците, високо кръвно или капилярите ви се пукат елементарно.

Черешите съдържат също витамин С и значими минерали – калий, калций, фосфор, магнезий и желязо. На първият се дължи диуретичният им резултат, а последния пречистването на кръвта и тъканите. Затова черешите са идеалният плод за пролетна детоксикация на организма. Най-добър резултат се реализира, в случай че в продължение на 3 дни (най-добре към пълнолуние), хапвате единствено от череши, примерно по 1-1/2 кг. В този случай дружно с насъбраните токсини, организмът ви ще се освободи и от някой различен непотребен кг.

Вкусните плодове са богати на нежна целулоза, която подтиква перисталтиката и поддържа здравословната. Затова освен пресните череши, само че и тези от компот са изпитано средство срещу запек и дисбактериоза.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР