В последните дни, много активно се коментира Плана за възстановяване

...
В последните дни, много активно се коментира Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Зелената сделка и възстановяването на Европа след коронавирус

В последните дни, доста интензивно се разяснява Плана за възобновяване след рецесията с ковид. Чуха се доста отзиви, изрекоха се разнообразни визии, показаха се гледни точки, разясниха се разнообразни цифри.
За мен е значимо да се отбележат няколко значими основни момента. Първо, за съответни цифри не можем да приказваме, тъй като това зависи от подготовката на страната ни да показа съответен стопански проект за възобновяване и развиване и да кандидатства с разнообразни планове. И второ, по-важно, би трябвало да е ясно, че тези планове следва да са предпочитано насочени в светлината на Зелената договорка. Тези средства са планувани за трансформиране на обособени бизнеси и промишлености към по-екологично ръководство и потреблението на възобновими енергийни източници.

Чрез този План, Европейската комисия търси два резултата – един път, оздравяването и възобновяване на Европа след пандемията и повторно, прекосяването към стопанска система, гарантираща по-чиста околна среда. Зелената договорка е сложена като главен приоритет за идващите десетилетия и в дневния ред на Европа, и напълно разумно е в този възстановителен проект да е изведена като съществена цел. Това с изключение на проект за възобновяване и прогрес, е и проект за промяна. В този смисъл, в този момент е най-подходящия миг със средствата от Фонда за обективен преход и Next generation EU, да се премине към зелени планове. Българският бизнес и страна би трябвало доста деликатно да обмислят бъдещите си цели, когато залагат новите планове.

Безпрецедентният финансов План за възобновяване и промяна на европейската стопанска система е част от предлагането за нов бюджет на Европейски Съюз. В България има опция да бъдат съсредоточени над 12 милиарда евро. обществени вложения от фондовете на Европейски Съюз, както и обилни директни частни вложения. Парите ще могат да се употребяват за възобновяване след пандемията от COVID-19 и прекосяването към нисковъглеродна стопанска система.

Но дано да бъде ясно, гаранции че тези пари ще бъдат вложени в България - няма. Комисията даде явен знак, че финансирането ще става въз основата на подробни национални проекти и при ясни ограничавания, в какви направления могат да бъдат употребявани средствата. Европейска комисия ще ги отпуска по справедливи и ясни критерии, свързани със степента на обида на всяка страна. България би трябвало деликатно да уточни в кои от предпочитаните области ще се влагат средствата от Плана. Консултативния съвет по Зелената договорка в страната ни следва да обмисли и да предложи включването на планове от най-ключовите за нашата стопанска система браншове.

За мен това е енергийната сигурност, тъй като българската енергетика продължава да се основава на въглищна промишленост, която в светлината на зелената договорка е неконкурента. Министерски съвет взе решение, че поддържа Зелената договорка. Сега е значимо да не се допусне загуба на работни места в бранша и Планът дава тази опция.

Страната ни би трябвало да има ясна визия и тактика за плановете, които ще представим. Трябва да сме готови, с цел да се възползваме на 100 % от опцията, която ни се дава. Да, ще има нарастване на средствата по оперативните стратегии, само че това нарастване също ще бъде със зелена устременост. То е в подтекста на Зелената договорка, на зелена промишленост, в прехода към повече нововъведения, повече просвета, повече обучение и най-много цифровизация на процесите. Защото бъдещето е в електронното ръководство, електронната търговия, електронното опазване на здравето - браншове, в който ние като българи имаме доста обичаи и достижения, само че имаме още дълъг път да извървим.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР