В последните дни изведнъж заваляха новини за ваксини. Първо, BionTech

...
В последните дни изведнъж заваляха новини за ваксини. Първо, BionTech
Коментари Харесай

Рууд Добер от AstraZeneca: България ще бъде една от първите, които ще получат ваксина

 В последните дни внезапно заваляха вести за ваксини. Първо, BionTech и Pfeizer оповестиха ваксина с 95% отбрана, последва американската Moderna. Често се чуват сходни известия от Русия и Китай. А тази седмица университетът Оксфорд и AstraZeneca изнесоха данни за своята.

На какъв стадий са разработките на Оксфордската ваксина, къде е България на картата за имунизации и близо ли е успеха над Covid-19 - на тези и още въпроси отговори Рууд Добер, вицепрезидент на AstraZeneca, в особено изявление за " Панорама ".

Бойко Василев: Къде се класира Вашата ваксина в надпреварата? Другите оповестиха 95% отбрана, а Вие - 70%. Други оповестиха резултати преди Вас.

Рууд Добер, вицепрезидент на AstraZeneca: Преди всичко, не гледаме на това като на съревнование посред ни. Всички се борим против един общ зложелател и той е вирусът. Радваме се, че доста компании поставиха тези големи старания да разработят, надяваме се, ефикасни ваксини. Къде сме ние? Изключително сме задоволени от резултатите, които оповестихме по-рано тази седмица. Ефикасността ни може да стигне до 90% според от схемата на дозиране, което е ужасно достижение. Много добър резултат! Установихме разлики в някои от изследваните групи доброволци и сега ги проучваме. При нито един от доброволците, на които бе приложена имунизацията, не се следи нито едно тежко заболяване от Covid-19, нито една хоспитализация и нито един смъртен случай от Covid-19. Като цяло, страхотни резултати! Сега ще обсъдим данните с регулаторните органи в Европа, в Обединеното кралство и с Агенцията за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати.

 Вие хубаво се гордеете, че успяхте да извършите ваксина за 10 месеца. Но тази невероятна скорост не е ли за сметка на сигурността?

Чудесен въпрос. Подобно на други новаторски компании, за нас сигурността на пациентите и доброволците е приоритет номер едно. Можете да си визиите по какъв начин при тази извънредно бърза разработка следим под лупа всеки резултат, засягащ сигурността. Добрата вест е, че в данните, които представихме, не виждаме разлика в профила на сигурност сред имунизираната и неимунизираната група. Да, ще имате малко болежка в ръката след имунизацията. Да, може да вдигнете малко температура. Но краткотрайно! Така че досега, въз основа на наличните данни, сме извънредно задоволени от профила на сигурност. Въпреки това, и ние, и регулаторите, ще продължим да следим сигурността на имунизацията ни. Не единствено в този момент, а и когато стигне до обособените страни.

 Но мнозина се притесняват, че достъпът до ваксини ще ни раздели на имащи и нямащи. Че фирмите ще се схванат със мощните и богатите да спасят първо тях. Вие подготвени ли сте да доставяте до по-бедните, по-слабо развитите, по-малко авторитетните?

Още един страховит въпрос и доста Ви благодаря, че повдигате тази гореща тематика. AstraZeneca е доста горда, че още първоначално обявихме, че поради тази зараза ще предоставим имунизацията, без да осъществяваме облага. Това, от една страна. От друга – равният достъп за нас е безспорен топ приоритет. Независимо къде по света живееш – в Съединени американски щати, в Европа или в разрастващите се страни – ние ще създадем всичко да предоставим ваксина за всеки, почти едновременно. Ще приказвам в цифри: усилваме веригата на доставки, тъй че през 2021 да осигурим стотици милиони дози. Не единствено в Европа, освен в Съединени американски щати, а по целия свят. Имаме разнообразни вериги на доставки в Съединени американски щати, Обединеното кралство, Европа, Индия, Япония, Русия, за гарантиране безпрепятствено произвеждане. И сме извънредно горди, че можем да предоставим имунизацията в целия свят.

Можете ли да кажете къде е България на тази карта?

 България е на доста положително място. Тя е част от общия контракт на Европейския съюз за обезпечаване на ваксини. Тоест, въз основата на популацията на всяка страна, сега, в който регулаторните организации оценят имунизацията като безвредна и ефикасна и можем да доставим дозите, България, дружно с другите европейски страни, ще бъде една от първите, които ще получат достъп.

Науката постоянно напредва във времена на заплаха. Тези старания значат ли освен това? Ще донесат ли повече облаги за човечеството, които надвишават две инжекции против Covid-19?

Не съм сигурен дали " облаги " е точната дума. Твърдо имам вяра, че Covid-19 ни научи на доста. Виждаме нови, разнообразни способи на работа. Виждаме и разнообразни способи за обезпечаване на опазване на здравето за пациентите в бъдеще. Вижте по какъв начин се форсира дигитализацията. В предишното, бе употребена основно в други промишлености. Доста лекари гледаха с принуда на отдалеченото наблюдаване на пациенти и телемедицината. Covid-19 ни научи, че има и други технологии, други благоприятни условия. Можем да ги използваме, с цел да създадем света още по-добро място.

Има ли вяра на хоризонта най-сетне? Дали тези ваксини могат да дадат дълготрайна вяра, продължително покритие, което надвишава няколко месеца?

Да. Но несъмнено, това, което не знаем, не знаем. Знаем, че имаме няколко доста ефикасни ваксини. И производителите ще обсъждаме тези данни с регулаторните организации по света. Но има още огромни въпроси, на които не знаем отговорите. Не знаем какъв брой ще траят защитните резултати. Това е въпрос, чийто отговор ще намерим занапред. Не знаем дали, в случай че сте имунизирани, ще предавате вируса на другиго. Но ще завърша с позитивното – имам вяра, че създаването на ваксини, осъществена през последните 10 месеца, е невиждана за човечеството. Има евентуално решение и ще го имаме разполагаем през идните няколко седмици, най-вече два месеца. Това е голяма победа за битката с тази ужасна зараза, Covid-19.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР