В последните дни имаше случаи на криминални прояви, които отново

...
В последните дни имаше случаи на криминални прояви, които отново
Коментари Харесай

Нинова: Да се спрат социалните плащания на семейства, чиито деца не ходят на училище

В последните дни имаше случаи на престъпни прояви, които още веднъж сложиха на античен ред въпроса за интеграция на ромите. Очевидно е, че държавното управление на ГЕРБ и Оперативна програма претърпя неуспех с Националната тактика за интеграция на ромите “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред медиите в Народното събрание.
Тя изясни, че доста документи са били признати, доста пари са се налели в тази система, само че явно резултат няма.

„ Време е за съответни решения и ние прилагаме такива “, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия. На първо място тя уточни, че законът в България е еднообразно наложителен за всички български жители, без значение от пол, раса, убеждения и той би трябвало да се ползва в цялостна мощ еднообразно за всички. Тя счита, че в случай че желаеме дълготрайно да решим този проблем, има няколко дейности, които би трябвало да предприемем, като изключително значимо е образоването на ромските деца и на ромите.

„ Начинът, по който подхожда ГЕРБ - децата да се водят наложително на учебно заведение, явно не работи – те отиват и след 2 седмици напущат още веднъж. Това е битка с следствията. Ние желаеме да се занимаваме с повода за това положение на просветителната система “, съобщи тя и добави, че Българска социалистическа партия предлага да отпадне принципът- парите следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Според нея поради тази политика шефовете на учебни заведения са принудени да водят по лист, на учебно заведение, деца, които не вървят, с цел да могат да си спасят учебните заведения.

Корнелия Нинова изясни, че сегашната политика на обществени и фамилни помощи за деца подтиква всички тези процеси - със в този момент настоящия закон се стопират детските помощи, в случай че дете не върви на учебно заведение. „ Предлагаме да се разшири тази мярка и да се стопират всички обществени помощи на фамилии, чиито деца не вървят на учебно заведение до 16 годишна възраст “, съобщи Нинова. Тя изясни, че тези обществени помощи са няколко типа – месечни, еднократни, енергийни, за безвъзмезден превоз, помощи за наеми. Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че левицата желае корекция в Закона за обществено подкрепяне и тези помощи да бъдат спирани.

Като трета мярка Корнелия Нинова уточни - в Наказателния кодекс да се засилят наказванията за лица, които живеят на брачен начала с малолетни, малолетни - практиката деца да раждат деца би трябвало да спре. „ В член 151 от Наказателен кодекс, в някои от тези случаи се позволява публично неодобрение, санкция. Това не е задоволително наказване, както за лица, които живеят на брачен начала с малолетни и малолетни, по този начин и за родителите на тези деца, които го разрешават “, безапелационна бе тя.

Нинова счита, че е време за решение и съответни дейности - без непотребни страсти, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически спор и е рисково за националната сигурност. „ С доста разсъдък и съответни решения на проблемите, призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към използването на закона в цялата му мощ “, заключи Корнелия Нинова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР