В последните дни едно име не излиза от разговорите на

...
В последните дни едно име не излиза от разговорите на
Коментари Харесай

Любопитният случай на Бенджамин Уудбърн

В последните дни едно име не излиза от диалозите на почитателите на английския футбол и изключително на ентусиастите на Острова. Става дума за 17-годишния Бенджамин Уудбърн, който в събота вкара единствения гол при успеха на Уелс с 1:0 над Австрия в подготовка за Мондиал 2018 с прекрасен отдалечен удар, пратил топката в долния десен ъгъл на вратата на Хайнц Линднер. Това обаче не е първият случай, в който почитателите приказват за Бен Уудбърн.

Уудъбрн е роден в Честър, само че израства в село Тетънхол от графство Чешър. Близостта на региона до Уелс изяснява и уелските корени на новия любим на почитателите на „ драконите “. Бабата и дядото на Уудбърн по майчина линия са уелсци. Като хлапе Бен тренира по едно и също време футбол и крикет на локалния стадион „ Флака Фийлд “, който се употребява и за двата спорта.

Малкият Бенджамин е записан на учебно заведение в село Молпак в покрайнините на Честър и стартира да играе за локалния тим до 7 години. Тогава е видян от скаутите на Ливърпул и получава предложение да се реалокира в клубната академия на „ мърсисайдци “, където ще посещава особено учебно заведение. Поканата е обичайната за всички гении, посочили качества, заслужаващи да бъдат развити. Родителите на Бен Уудбърн се опълчват и упорстват момчето да продължи да живее в дома си в Тетънхол. Семейството не желае синът им да изпита мощен потрес от раздялата с околните в толкоз ранна възраст.

Изненадващо управата на школата на Ливърпул прави отстъпка и се съгласява да наеме личен водач, който всеки ден да кара Бенджамин Уудбърн на подготовка и да го връща вкъщи по-късно. Това е доказателство, че хората в клубната академия на „ алените “ са уверени в гения на хлапето.

На 16-годишна възраст Бен към този момент е сравняван с Аарън Рамзи. Това е обратно на упованията, че Уудбърн ще бъде разгласен за Новия Майкъл Оуен, защото носителят на „ Златната топка “ за 2001 година също е роден в Честър и артикул на школата на Ливърпул. Сравненията с Рамзи идват поради това, че Бенджамин избира да играе за Уелс и през 2014 година е част от отбора до 16 години, който побеждава Англия с 1:0. Две години по-късно записва нова победа над връстниците си от „ трите лъва “, само че този път с 3:2 с екипа на Уелс до 17 години.

Развитието на Уудбърн е очевидно за хората в Ливърпул и още 15-годишен е пратен да играе в по-горна група и даже за отбора до 18 години. Универсалността му в нападателен проект, кадърен е да играе на всеки пост в халфовата линия и даже в още по-предни позиции, му разрешават да бъде включен в „ Групата на бъдещето “. Това е стратегия за най-талантливите млади играчи от школата, на които се дава опция един път седмично да се готвят при треньора на първия тим на Ливърпул Пеп Лийндерс.

Именно в тези занимания Бен впечатлява Юрген Клоп. Преди началото на сезон 2016/17 получава опция за всекидневен дебют при успеха с 1:0 над Транмиър в контрола. В идната инспекция на „ алените “ влиза запаса, като вкарва един гол и асистира за попадение на Роберто Фирмино при триумфа с 5:0 над Флийтууд Таун. На 8 декември 2016 година Уудбърн и съотборниците му от клубната академия Кевин Стюърт и Трент Александър-Арнолд подписват професионални контракти с Ливърпул.

Няколко дни преди този момент – на 26 ноември, Бен прави формалния си дебют за „ алените “. Влиза като запаса в 92-ата минута на мястото на Джорджино Вайналдум при успеха с 2:0 над Съндърланд в мач от Висшата лига. По този метод на 17 години и 42 дни геният стана третият най-млад дебютант в историята на Ливърпул и вторият от началото на Висшата лига след Джак Робинсън през 2010 година (16 година и 250 дни).

Само три дни по-късно става най-младият голмайстор в историята на Ливърпул, откакто влиза като запаса и вкарва в четвъртфинален мач за Купата на Лигата против Лийдс (2:0). В този миг Уудбърн е на 17 години и 45 дни и чупи върха на Майкъл Оуен с 98 дни. Самият Оуен поздравява младока посредством профила си в „ Туитър “. На 8 януари 2017 година дебютира като титуляр за „ алените “ при нулевото тъждество против Плимут за ФА Къп. Първият му мач в стартовите 11 в мач от Висшата лига е на 4 април 2017 година при успеха с 2:1 над Сток Сити като посетител. Така той става третият най-млад футболист, излязъл като титуляр за мърсисайдци в шампионата след Оуен и Джордън Айб.

В същото време е поставил дефинитивно завършек на очакванията на англичаните, че може да избра мъжкия тим на „ трите лъва “, макар че досега е играл за юношеските обединения на Уелс. На 16 март 2017 година Бенджамин Уудбърн е извикан от селекционера на „ драконите “ Крис Коулман за международната подготовка против Ейре. Младокът остана неизползвана запаса при нулевото тъждество в Дъблин. На 2 септември дебютира за първия отбор на Уелс, влизайки като на мястото на Том Лоурънс и се разписва с удар от 25 метра за успеха с 1:0 над Австрия. Така става вторият най-млад голмайстор в историята на уелския народен тим след Гарет Бейл.

„ Топката просто пристигна към мен, а аз се пробвах да я ритна към вратата допустимо най-бързо. Почувствах се неописуемо. Не мога да желая по-добър дебют. Мисля, че и почитателите се любуваха. Не спах цяла нощ след гола “, призна Уудбърн пред „ Скай Спортс “.

Бенджамин Уудбърн освен получи положителни и окуражителни от съотборниците си в националния тим и от селекционера Коулман. Най-изненадващата хвалба пристигна от Холивуд. Германският артист Дейвид Хаселхоф, прочут с функциите си в „ Спасители на плажа “ и „ Нощен ездач “, поздрави младока на профила си в „ Туитър “.

Уелс към момента има късмет да се класира за присъединяване на Мондиал 2018, откакто преди година игра на Евро 2008. Бъдещето на „ драконите “ обаче също наподобява обещаващо, защото дружно с Бен Уудбърн пораства впечатляващо потомство, в което са новата вяра на Евертън Нейтън Броудхед, Итън Ампаду (Челси), Тайлър Робъртс (Уест Бромич) и съотборниците в Суонзи Дениъл Джеймс и Лиъм Калън. Предстои да забележим по какъв начин ще се развият кариерите на тези надарени младоци.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР