В последните бизнесменът и депутат Делян Пеевски отново се превърна

...
В последните бизнесменът и депутат Делян Пеевски отново се превърна
Коментари Харесай

След обвиненията, че е ортак с Борисов: ДПС не смята да се разделя с Пеевски

В последните предприемачът и народен представител Делян Пеевски още веднъж се трансформира в тематика, заемащо огромно място в дневния ред. Това се случва на фона на опита му да продаде вестниците си на United Group - притежател на БТК и кандидат-купувач на "Нова броудкастинг груп ", която все още е под контрола на братята Кирил и Георги Домусчиев. И двете покупко-продажби чакат утвърждение от Комисията за защита на конкуренцията.

В същото време се появиха тълкования, че с избора на новите зам.-председатели в Движение за права и свободи се е засилило въздействието на бизнес крилото на партията, чието лице е точно Пеевски. Един от новоизбраните зам.-председатели - Йордан Цонев разгласи, че Пеевски продължава да има мощни позиции в партията. "Ние не предвиждаме разлъка с никой, тъй като нашата партия и нашият електорат си харесваме господин Пеевски. Ако зависи от партията, няма да има такава разлъка ", уточни в неделя (10 януари) Цонев. Позицията му наподобява като допълнение към мнението на ръководителя Мустафа Карадайъ, който през декември заяви, че ролята на Делян Пеевски в партията не предстои на подозрение.

През последните дни Пеевски бе забъркан и в спор сред президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Държавният глава съобщи, че ГЕРБ е в неофициална коалиция с Движение за права и свободи и назова Борисов и Пеевски "ортаци в бизнеса и политиката ". "Аз мога да му кажа, че е съдружник с Черепа. Какво общо имам аз с Пеевски? Години несъмнено не съм го виждал. ", отговори Борисов.

"Зад камерите и микрофоните всеки гони Движение за права и свободи, с цел да оказва помощ "

За Йордан Цонев не е обяснимо за какво всички политически обединения се плашат от пакетиране с Движение за права и свободи. "Не си го изяснявам. Сега ще стартират едни обети по малките екрани и радиа по какъв начин няма да се пакетират с Движение за права и свободи, а по-късно ще стартира едно преследване на Движение за права и свободи по коридори и по институции, с цел да оказваме помощ и да утвърждаваме държавността, на натовския и европейския път на България. Това зад микрофоните и камерите. Така се е случвало до момента - няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите. Движение за права и свободи ще направи всичко допустимо това двуличие да бъде прекратено ", уточни Цонев пред БНР.

Заместник-председателят на Движение за права и свободи разяснява, че те от 2017 година са предупреждавали, че рецесията сред президента Румен Радев и изпълнителната власт ще унищожи междуинституционалния разговор и държавността.

"Ние не сме отправяли в никакъв случай отровни стрели. Ако даваме оценка на президента, тя е съобразена с неговите дейности и нашата визия какъв би трябвало да бъде президентът.... Не сме взели участие в разрушение на разговора, а сме подлагали на критика, че това се случва. Поискахме оставката и на президента, и на премиера в хода на рецесията ", сподели депутатът и беше безапелационен, че Движение за права и свободи не води диалози с ГЕРБ за поддръжка на Бойко Борисов при вероятно негово кандидатиране за президент. По думите му Румен Радев би трябвало да бъде много по-внимателен в думите, които споделя. Той би трябвало да бъде обединител на нацията и мост сред обособените партии, а не да взривява разговора.

В ГЕРБ не разясняват дали Борисов ще е кандидат-президент

Темата дали Бойко Борисов ще бъде претендент на ГЕРБ за президент не се разисква в партията, сподели ръководителят на парламентарната група на партията Даниела Дариткова и посочи, че сега напъните на ГЕРБ са ориентирани към парламентарните избори. Спекулация за възможна кандидатура на Борисов имаше и преди президентските избори от 2016 година Тогава ГЕРБ разгласи късно издигането на Цецка Цачева, която точно от Румен Радев, което докара до оставката на държавното управление "Борисов 2 ".

"Трябва да се търсят мотивите за разговор и за взаимна работа. Упреците да бъдат отправяни правилно и независимо, с цел да имат тежест институциите и да бъде демокрацията мощна ", разяснява Дариткова във връзка продължаващата борба сред президента и премиера.

На въпрос за какво бурно реагират от ГЕРБ, когато някой спомене, че имат нещо общо с Движение за права и свободи и по-конкретно с Делян Пеевски, тя уточни: „ Реагираме бурно на всяка нечиста сделка, която няма общо с линията на държание на ГЕРБ, тъй като подправените вести владеят публичното пространство и би трябвало да сме непримирими към тях, с цел да може жителите да получават точна и ясна информация без деформиране “.

Главният прокурор като "общо дружество "

По тематиката за връзките ГЕРБ-ДПС се изрече и водачът на "Да България " Христо Иванов. Според Иванов "главното общо дружество на Борисов и Пеевски се назовава Иван Гешев ". По думите му тематиката за връзката сред премиера Бойко Борисов и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски е била водеща за "безпрецедентните митинги " през лятото и "безпрецедентните болшинства ", които са подкрепили демонстрациите против държавното управление и основния прокурор.

Иванов беше безапелационен, че ефикасна и самостоятелна прокуратура ще направи невероятно "следващи Доган и Пеевски да зародят ". "Която не просто да проверява Ахмед Доган и Делян Пеевски. Това са хора, които са сложени над закона. Прокуратурата е основната причина, тъй като тя е стопанин на наказателния развой, основател ", посочи той и добави, че в случай че основният прокурор не се споделя Иван Гешев, това не се трансформира автоматизирано.

Христо Иванов акцентира, че всички политически обединения, които ще се явят на идните избори, би трябвало да застанат пред жителите и да поемат ангажимент да бъде уволнен основният прокурор Иван Гешев, а това става посредством промени в Конституцията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР