В последните 6-7 години двете академии на Северна Македония и

...
В последните 6-7 години двете академии на Северна Македония и
Коментари Харесай

БАН: Твърденията за македонска кирилица и глаголица пораждат само присмех

В последните 6-7 години двете академии на Северна Македония и България работят добре и имат 30 плана, не сме предполагали че нещата по този начин внезапно ще се трансформират, разяснява пред Българска национална телевизия археологът професор Васил Николов зам.-председател на Българска академия на науките.

Според доцент доктор Ана Кочева от Института за български език при Българска академия на науките северномакедонците имат линия на държание за езика, а по този начин нареченият македонски е норма на българския и българските учени го дефинират като политически артикул.

В последните години прочетохме стенограмите за основаването на македонския език и методите за конструирането му, които би трябвало да са на основите на деконструкцията на българския литературен език, изясни тя.

По думите на Кочева, има свидетелства след 1944 година като един от основателите на македонския език изяснява, че нямат време да го чакат да стане език.
Политическата норма натъртва с насищането на регионализми, само че и това не е единна норма и самите им създатели имат проблем и употребявали комисия за уеднаквяване на текстове, добавя тя.

Според Николов, страната (Северна Македония) си има право на език, само че не може да се счита, че това е независим, паднал от небето език. Становището на Българска академия на науките от 1979 година до в този момент е, че това е районна норма, както в Австрия се приказва австрийски немски, а историческата истина би трябвало да се признава.

Не разбираме какви са им политическите аргументи откакто до момента сме работили добре с македонските учени и тяхната академия, добавя той.
Кочева добави, че след контракта от Преспа, откакто трябваше да изоставят античните се препратки, измислят нещо друго.

Могат да настояват че приказват каквото пожелаят, само че не и преди 1944 година, би трябвало да се признава действителната истина, разяснява тя.

Говорят за македонска кирилица и глаголица, което поражда единствено подбив, същото е и за създателите от българското възобновление, добавя доцент Ана Кочева.

Припомняме, че основаната по силата на Договора за другарство и съдействие комисия, която би трябвало да почисти исторически и просветителни въпроси сред двете страни, прекъсна работата си за 6 месеца с оглед идните предварителни избори в Северна Македония.

Прекъсването на опитите да се реализира единодушие бе оповестено на последното съвещание на комисията на 29 ноември, когато и проф. Ангел Димитров регистрира, че са постигнали извънредно малко.

"Това, за което сме се договорили, е толкоз малко и нищожно, че се озорвам даже да си го напомня... Направихме каквото можахме, по тази причина в този момент нещата се придвижват на политическо равнище ", съобщи Димитров.

Първото съвещание на комисията означи дребен прогрес във връзка с Античността и Средновековието, само че не бе реализирано единодушие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на специалистите е точно личността на Гоце Делчев.

Българската част на комисията отхвърли да одобри двете страни дружно да празнуват празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България сложи условия на Северна Македония, с цел да получи поддръжката ни за участие в Европейски Съюз.

Едно от тях е Северна Македония да реализира съответни резултати точно по тематиката за значими събития и исторически персони в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и други

След срещата на 13 септември, която беше избрана като "най-безплодната " до този миг, президентът Румен Радев свика незабавна консултативна среща, на която настоя да се начертаят алените линии по отношение на Северна Македония.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР