В последните 3-4 години се забелязва тенденция към намаляване на

...
В последните 3-4 години се забелязва тенденция към намаляване на
Коментари Харесай

Намаляват младежите със затлъстяване

В последните 3-4 години се вижда наклонност към понижаване на затлъстяването измежду подрастващите. За сметка на това се усилва процентът на децата с анорексия.

Това сподели диетологът проф. Стефка Петрова на полемиката: " Здравословна среда: опасности и работещи модели ".

Проф. Петрова посочи общите отрицателни трендове на храненето на популацията в България, наложени от десетилетия - високата консумация на мазнини, слънчогледово олио, безалкохолни питиета, общият усет към солено и сладко.

Освен това се подценяват плодовете и зеленчуците, както и рибата.

Въпреки това се регистрира, съгласно наблюденията на проф. Петрова, увеличаващ се интерес към здравословното хранене.

На въпрос на news.bg за какво дребните деца използват от ден на ден нездравословни храни, проф. Петрова означи, че при децата има доста сериозен проблем, тъй като майките им нямат опция да готвят, защото работят на едно или на две места. Пиците, хамбургерите, дюнерите и всички други нездравословни храни са нормалното меню на подрастващите, установи тя.

Петрова моли към това да има надеждна информация във връзка с храненето, която децата да получават в учебно заведение. В България няма никакво образование за правилата на здравословен метод на живот и на здравословното хранене, а в самите учебни заведения няма положителни условия за хранене - ученическите столове не са ремонтирани, не се предлага вкусна храна и като цяло не са прелестно място за хранене.

Затова децата избират да отидат в прилежащата пицария или заведение за бързо хранене. В ученическите столове могат да се оферират надалеч по-здравословни храни като салати и смутита, само че наемателите на учебните бюфети оферират това, което могат да обезпечат най-лесно.

Проф. Петрова прикани хората, които мислят да прекарат лятната си почивка на морските курорти да не прибягват до тежкото и щедро хранене, което могат да им предложат в там, а да наблегнат повече на леката и елементарно смилаема храна.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) сред 15-18 000 души годишно умират вследствие от мръсния въздух. България е на трето място в света по нечист въздух.

Това сподели доктор Александър Симидчиев, ръководител на Сдружението " Въздух за здраве ", при присъединяване си в полемиката: " Здравословна среда: опасности и работещи модели ".

Отделно 700 души умират годишно от автомобилния травматизъм.

Д-р Симидчиев сигнализира, че се усилва процентът на хората, които умират от белодробни, сърдечно-съдови болести, инсулти и онкологични болести. Факторите, от които зависи този проблем, са фактори, които ние като общество бихме могли да променим, прикани той.

Според доктор Симидчиев ограниченията и решенията, които би трябвало да се вземат, с цел да се позволи този проблем, би трябвало да са в региона на институционалните, локални и самостоятелни фактори. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР