В последните 24 часа световните медии разпространяват новината за интригуващо

...
В последните 24 часа световните медии разпространяват новината за интригуващо
Коментари Харесай

Откриха огромна метална маса на тъмната страна на Луната

В последните 24 часа международните медии популяризират новината за завладяващо изобретение, направено от тъмната страна на Луната. То се състои от мистериозна железна маса под най-големия кратер на земния сателит. Металната особеност е пет пъти по-голяма от най-големия остров на Хаваи, написа Intelligencer.

Според скорошното изследване на учените от Baylor University откритата маса най-вероятно съдържа следи от метали от античен конфликт с метеорит, които тежат към 2,1 квинтилиона кг, предава vesti.bg.

Откритието се намира на към 230 км. от Южен полюс-Ейткън, един от най-големите кратери в Слънчевата система и най-старият на Луната – на 4 милиарда години.

Диаметърът на басейна Южен полюс-Ейткън се прави оценка на 2500км. и той се намира от „ тъмната страна ” на Луната. Там се приземи и китайският луноход Chang’e 4 по-рано през януари.

Според проучването, оповестено от учените в Geophysical Research Letters, за произхода на металното „ леке ” съществуват две теории.

Първата догадка е обвързвана с теорията, че огромно небесно тяло с размерите на Марс се сблъсква със Земята и магмата, която се разпръсква от нашата планета образува естествения ни сателит.

Металната маса може да е излишък от предишното на Луната, когато повърхността ѝ е била океан от магма.

Екипът от Baylor University обаче е по-склонен да поддържа другата доктрина, която допуска, че металната маса е останала от огромния метеорит, образувал басейна Южен полюс-Ейткън.

Мистериозната железна групировка е открита с помощта на данните от задачата на НАСА - Gravity Recovery and Interior Laboratory.

„ Басейнът Южен полюс-Ейткън е една от най-изумителните естествени лаборатории, където можем да учим античните конфликти сред небесните тела в Слънчевата система. Процеси, които са формирали планетите и луните, които познаваме през днешния ден ”, споделя Питър Джеймс, съавтор на проучването. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР