В последните 20 дни няма нови случаи на африканска чума

...
В последните 20 дни няма нови случаи на африканска чума
Коментари Харесай

Няма нови случаи на африканска чума в община Вълчедръм, всички проби са отрицателни

В последните 20 дни няма нови случаи на африканска чума по свинете в община Вълчедръм и всички взети проби са негативни.
Припомняме, че през юни и през юли на два пъти в селата на община Вълчедръм Долни Цибър и Игнатово бяха открити домашни свине, инфектирани с африканска чума, като случаите бяха единствените в България от началото на тази година. В сходство с българското и европейското ветеринарно законодателство в двете села бяха умъртвени към 30 свине, отглеждани в частни стопанства. Определени бяха и санитарни зони от 3 и 10 километра, в които се правеше непрекъснат мониторинг на домашните животни.
Африканската чума най-вероятно идва от диви свине, които живеят на острови по река Дунав, намиращи се против разнообразни села в община Вълчедръм. През нощта дивите свине плуват през огромната река и излизат на брега да търсят храна на сушата. Когато вятърът духа от Дунав към българския бряг, то той носи миризма на мърша от островите, което демонстрира, че там евентуално има значително умрели диви свине и болестта върлува с цялостна мощ.
В община Вълчедръм и близкия регион няма огромни свинеферми с доста свине, а в целия район свиневъдството е мощно намаляло. Някои фамилии в община Вълчедръм обаче разчитат на помощ от домашното стопанство, с цел да обезпечат прехраната си и отглеждат в парцелите си по едно или няколко свине и други животни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР