В последните 2 месеца от края на март насам, Европейският

...
В последните 2 месеца от края на март насам, Европейският
Коментари Харесай

2020 година – повратната точка в историята на Европейския съюз

В последните 2 месеца от края на март насам, Европейският съюз става очевидец на събития, за които даже не е предполагал при започване на годината. 

Заседнали с времето табута се разпадат, до момента в който събития или нововъведения, чакани десетилетия наред, се случват в границите на няколко седмици.

Пандемията от Covid-19 сложи на съществено изпитаните здравната, обществената и икономическата системи на Съюза. В някои страни членки, такива последствия не са следени от Втората международна война насам.

Но 2020 година ще бъде запомнена и като годината, в която Европейският съюз взе невиждани решения, с цел да направи всичко допустимо да остане единен, конкурентноспособен и взаимен.

За последните 2 месеца Европейски Съюз претърпя съществени промени, целящи оправянето на страните членки с рецесията, които са доста по-амбициозни от в началото плануваните такива в проекта на новата ЕК на Урсула фон дер Лайен

Едва доскоро повече от 3 месеца - в средата на Февруари, всички страни членки дърпаха въжето към себе си, искайки от всичко по доста, до момента в който заплащат по-малко. От 13 май, когато Европейска комисия разгласи първичните ограничения за справяне с пандемията, тази ситуация  се промени радикално. Над 3 трилиона евро (което е 3 пъти повече от средствата от проекта Маршал) бяха мобилизирани, 2 трилиона от които за директна помощ на бизнеса в страните членки.

Така се направиха жизненоважните за Съюза заключения, че е нужен уравновесен бюджет и положително ръководство на несъразмерния обществен дълг. Трябва да се намерения по какъв начин да се предотврати неустойчив дисбаланс на вътрешния пазар на Европейски Съюз и да има решение за раздялите сред страните, които разполагат с запаси за интервенция, и тези, които не разполагат.

Едва преди 10 години издаване на общ дълг, ориентиран през европейския бюджет, който да се употребява като безплатна помощ за най-засегнати страни членки и браншове, с ясната цел да се възвърне стопанската система на Съюза, бе немислима концепция.

Сега, 70 години след декларацията на Шуман, канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон оповестиха взаимния проект за избавяне на Европа и европейския план.

Със сигурност има още дълъг и неравномерен път. Окончателните задължения ще би трябвало да бъдат по-съществени, а тежките договаряния би трябвало да доведат до нова серия салда.

Все отново остава ясно, че сме очевидци на невиждан вятър на промени, подкрепян от нови политически сили и сближаващи се обществени сили.

Ето за какво съм убеден, че сред в този момент и края на юни ще бъдат консолидирани значими избори за нашето бъдеще и че шестмесечното немско председателство на Европейски Съюз, започващо от 1 юли, ще може да ни води през тази неразучена територия, представляваща част от Ренесанса на Европа.

Духът на нашите създатели, със мощен акцент върху концепцията за взаимност, може да се усети както в никакъв случай до момента. Сигурен съм, че Аденауер, Де Гаспери и Шуман биха се зарадвали да видят по какъв начин концепциите им не престават да дават плод: цялото в действителност е по-силно и проспериращо от сбора на неговите елементи.

Из записките на Лука Джахер, ръководител на Европейския стопански и обществен комитет, представени от Euractiv.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР