В последната седмица в социалните мрежи отново се появиха снимки

...
В последната седмица в социалните мрежи отново се появиха снимки
Коментари Харесай

Проверяват сигнали за изхвърлени от морето мъртви делфини

В последната седмица в обществените мрежи още веднъж се появиха фотоси на изхвърлени на брега мъртви делфини. И този път главните съмнения паднаха върху риболовците, в чиито мрежи делфините постоянно се оплитат и умират от задушаване. Инспекторите на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Бургас и Варна обаче регистрират спад на смъртността и отхвърлят обвиняванията, че риболовците са главната причина за смъртността измежду делфините, предава Българска национална телевизия.

В Черно Море има три типа делфини - муткур, афала и елементарен делфин, като и трите типа са предпазени от закона, а популацията им се следи от Института по океанология във Варна, от районните риболовни инспекции и от контролните органи на Министерството на околната среда и водите.

Миглена Ярмова, основен специалист " Биоразнообразие, предпазени зони и ГМО: " При инспекциите до днешна дата се откри, че имаме 39 броя изхвърлени трупове на китоподобни бозайници. Както всяка година максимален е броя на " муткура ". Това е обикновено, защото той се храни в крайбрежни води и най-вероятно е да забележим изхвърлени трупове на " муткур ". По-малък е броят на елементарния делфин, единствено два натрупа са открити, и пет броя от типа " афала ". "

Когато се получи сигнал за изхвърлен мъртъв делфин, инспекторите от Регионална инспекция за опазване на околната среда взимат тялото му. Те вършат оглед и протокол по случая, а заради високата смъртност през последните години годните за проучване мъртви делфини са изпращани за аутопсия и разбор в профилирана лаборатория в Италия.

" От аутопсията се откри, че повода за гибелта на двата екземпляра е патология и болестта е морбили.
Известно е, че делфините са млекопитаещи и дишат с бели дробове. Те са подвластни на заболявания, които има и при хората, само че до в този момент не е било установено заболяване от морбили при тях. Какво ще покажат новите проучвания и ще откри ли отговор въпросът по какъв начин са се заразили делфините с вируса, следва да разберем ", разясни Миглена Ярмова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР