В последната седмица различни сайтове излязоха с версията, че е

...
В последната седмица различни сайтове излязоха с версията, че е
Коментари Харесай

Какво направи Стани богат за БНТ?

В последната седмица разнообразни уеб сайтове излязоха с версията, че е допустимо да бъде спрян “Стани богат” по Българска национална телевизия.

Новината, несъмнено, се оказа подправена и евентуално е част от предизборните борби за директорското място в националната медия. Заговори се и за версия, че новите притежатели на Нова телевизия желаят да върнат емблематичния формат в ефира си.
Макар да е ясно, че от 9 септември играта ще започва нов сезон по Българска национална телевизия, тематиката провокира въпроси до каква степен предаването е дейно за държавната телевизия.

Защо “Стани богат”?

Макар играта да не се бе появявала на екран няколко години и да има редица почитатели измежду феновете, появяването на “Стани богат” по Българска национална телевизия изглеждаше изненадваща. Още с оповестяването на старта на шоуто в държавния ефир започнаха въпроси по какъв начин Нова изпусна една от емблемите си и за какво Българска национална телевизия се насочи към нея.

12 май 2001 - това е рожденната дата на „ Стани богат “ у нас. Шоуто започва в Нова телевизия по лицензния формат „ Who Wants to be a Millionaire? “. Решението тогава е много рисковано - у нас има одобрени и познати куиз шоута като “Минута е много”, а Нова телевизия към момента не е получила народен лиценз. Реализацията на сходен формат за районен канал е като ритуално бизнес самоубийство. Въпреки това ходът с стартирането на “Стани богат” се оказва сполучлив - играта става същински шлагер, Ники Кънчев се трансформира за негативно време в звезда, а хората стартират да обръщат внимание на Нова телевизия.

Вероятно всичко това е предиздвикало управлението на Българска национална телевизия да се опита да “издърпа” формата от частната телевизия. Решението още веднъж наподобява рисковано, тъй като обстановката е друга - държавната телевизия има доста по-малко финансиране; предходни опити за сходни шоута в ефира й са били несполучливи, а за похлупак - не се знае по какъв начин ще реагират Нова и лицензодателите от “Сони” на концепцията играта да се реалокира в различен ефир. Въпреки всичко, това се оказва вид Българска национална телевизия още веднъж да подсети за себе си, да раздвижи пазара и да се опита да доизгради програмата си със обилни акценти.

Какво реализира (отново) “Стани богат”?

Позиционирането на играта сред 19 и 20 часа е стратегически значимо решение за Българска национална телевизия по няколко аргументи. От една страна - основава същинска конкуренция в слота. bTV и Нова са позиционирали вести, а традицията “По света и у нас” да стартира в 20:00 не носи позитиви на държавната медиа. Поставянето на играта “на гърба” на конкуретнтите вести се оказва печеливш ход.

Резултатите на “Стани богат” играят роля в цялостната стратегия на малкия екран. По данни на ГАРБ, гледаемостта се покачва още от предхождащото го коментарно предаване “Още от деня”. Резултатите са недвусмислени, даже в случай че погледнем седмицата 13-19 май. Тогава, по данни на ГАРБ, повторенията на “Стани богат” подвигат с към 30% резултатите на Българска национална телевизия по отношение на предходния сезон. Постижението е още по-сериозно, имайки поради, че в сезона преди старта на “Стани богат” Българска национална телевизия е имала пазарен дял от 5.1, а все още той е 16.2. Растежът и стабилизирането на резултатите са забележими във всички възрастови групи.

Доказват го и резултатите от премиерните предавания на играта сред 13 и 19 май. Тогава междинният аудиторен дял на Българска национална телевизия е 18.47, против 16.06 за предходния сезон и приблизително 16.71 за сегашния. Днес медийната среда е доста изменена. През 2001-а конкуренцията сред малките екрани към момента не бе по този начин яростна, а Българска национална телевизия още можеше да се похвали с порядъчен аудиторен дял. Днес конкуренцията сред bTV и Нова дефинира разпоредбите на пазара, а държавната медия е просто наблюдаващ в мача сред частните канали. В сходна обстановка пробив в пояса сред 19 и 20 и отделяне на част от аудиторията, построила трайни привички, на процедура е еднакво на героизъм.

Според осведомени, договарянията за привличането на формата в ефира на Българската национална телевизия са били сложни и продължителни. Остава обаче един въпрос.

На каква цена “Стани богат” се излъчва в Българска национална телевизия?

Към момента от националната телевизия не желаят да споделят параметри по договорката със “Сони”, базирайки се на комерсиалната загадка, написа topnovini.bg. Източници от “Сан Стефано” 29 обаче импровизирано разясняват, че параметрите по договорката с Българска национална телевизия са извънредно допустими за държавната телевизия. Цената на лиценза и цялостният бюжет на предаването са с цели 40% по-малко от парите, които Нова са плащали до 2014-а. Постигнати са и сделки с лицензодателя и изпълнителния продуцент заплащанията по предаването да бъдат разсрочвани във времето.

Най-видимата разлика за феновете обаче е разпределението на сумите в така наречен “Дърво на парите”. За разлика от времената, в които “Стани богат” се излъчваше в Нова, в този момент наградният фонд е паднал на половина. Така цялостната сума, която националната телевизия заплаща за шоуто е сведена до вероятния най-малко. Въпреки това искащи за присъединяване във викторината не липсват.

Дали изпълняващият длъжността шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков или определеният след състезанието на Съвет за електронни медии в действителност ще си разрешат да спрат играта? Предстои да забележим. До момента е ясно едно - през днешния ден “Стани богат” прави за Българска национална телевизия това, което при започване на века направи за Нова. Резултатите са несъмнено положителни и въпрос на визия и воля е да бъдат надградени във времето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР