В последната седмица наблюдаваме нова вълна на бежанци от Украйна,

...
В последната седмица наблюдаваме нова вълна на бежанци от Украйна,
Коментари Харесай

Нова вълна от бежанци от Украйна в България

" В последната седмица следим нова вълна на бежанци от Украйна, което е обвързвано със обстановката в Херсон, както и с обстрели в Одеса, Кривой Гог и други градове. " Това заяви пред публицисти в Пловдив Наталия Еллис, ръководител на фондация „ Юкрейн съпорт енд риновейшън “, която управлява краткотрайния бежански център за бягащите от войната украинци в Пловдив " Втори дом ", съобщи Българска телеграфна агенция. Тя взе участие в междуведомствена среща в община Пловдив сред представители на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в България и редица организации, измежду които Български червен кръст, Caritas, Фондацията за достъп до права, Фондация " Стойна Кръстанова ".

По думите на Еллис се усилва потокът на деца и майки, които сега се настаняват по крайбрежието на морета. Сета там могат бързо могат да намерят работа и децата да си починат, уточни тя. Според нея след края на туристическия сезон бежанците ще тръгнат към вътрешността на страната. Пловдив е огромен промишлен и исторически район, културен център и има работни места за всички хора с разнообразни специалности, разяснява Еллис. Тя добави, че в центъра " Втори дом " има свободни стаи и няма проблем новопристигащите да бъдат настанени. Продължаваме поправки, които ще ни оказват помощ да имаме повече пространства за идващи хора за настаняване и поддръжка през първите месеци, до момента в който търсят работа, детски градини и учебни заведения за децата, сподели още Еллис.

По разнообразни данни в Пловдивска област живеят към 10 хиляди бежанци от Украйна, а поради по-добрата организация и по-евтиния живот се следи нова наклонност да идват фамилии от Централна и Западна Европа, сподели зам.-кметът на Пловдив по “Oбразование, бизнес развиване и европейски политики ” Стефан Стоянов.

В края на месец май Община Пловдив подписа с представителството на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в България (ВКБООН) меморандум за съдействие, в който част от заложените цели са разширение на поддръжката за бежанците от Украйна, задълбочаване на опциите за съдействие и улеснение координацията сред институциите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР