В последната седмица на служебният кабинет се налага да обяснения

...
В последната седмица на служебният кабинет се налага да обяснения
Коментари Харесай

Бизнесът: Започнахме да плащаме с 30-40% по-скъп газ от Западна Европа

В последната седмица на служебният кабинет се постанова да пояснения за какво природният газ на българския пазар е доста по-скъп от този на европейските тържища. Президентът Румен Радев и енергийният министър Росен Христов няколкократно обявиха, че повода не е в тях, а във към този момент нагнетеният през предходната есен (пак по време на тяхното управление) безценен газ в хранилището в Чирен. Стигна се до такава степен, че Радев даже повдигна тематиката и в Брюксел.Въпреки че разликата сред тукашните цени и европейските котировки е към 30%, политическите партии мълчат по тематиката, която другояче беше съществена преди предните избори.

В последната седмица на служебният кабинет се постанова да пояснения за какво природният газ на българския пазар е доста по-скъп от този на европейските тържища. Президентът Румен Радев и енергийният министър Росен Христов няколкократно обявиха, че повода не е в тях, а във към този момент нагнетеният през предходната есен (пак по време на тяхното управление) безценен газ в хранилището в Чирен. Стигна се до такава степен, че Радев даже повдигна тематиката и в Брюксел.

Въпреки че разликата сред тукашните цени и европейските котировки е към 30%, политическите партии мълчат по тематиката, която другояче беше съществена преди предните избори.

Тази седмица обаче, 5 дни преди изборите, в писмо до президента, министерският съвет и шефа на " Булгаргаз " едрият бизнес непосредствено повдигна тематиката излезе с апел за нови ограничения и прекалкулации при цените на газа. Според асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която сплотява огромните работодателски организации в страната, промишлеността е товарена ненужно поради неприятните търговски практики и обезпечените количества от страна на доставчика " Булгаргаз " с към 30 лева за всеки закупен мегаватчас.

" По наши оценки, тези разлики ще доведат до спомагателен разход за промишлеността от към 42 млн. лева месечно или почти 125 млн. лева за интервала февруари-
Реклама
април ", декларират още те.
Откъде идва разликата
Още предходната седмица " Капитал ". Няколко дни по-късно от държавния газов снабдител излязоха с позиция, в която изясняват, че по-високите цени се дължат на употребяваните количества от хранилището в Чирен., че през март количества от Чирен не са добивани. Според " Булгаргаз " обаче газ обаче твърсят, че това се прави посредством виртуални покупко-продажби, а не посредством физическо изпомпване и нагнетяване. Или казано другояче най-малко на документи се вади безценен газ, който се заменя с по-евтин от пазара.

" За месец март е планувано да се вземе природен газ от Чирен в размер от към 10% % от общото количество ", декларират от държавния снабдител. По този метод действително се намалява междинната цената на предпазване газ в " Чирен " без действително самия газ да се подменя, което е и ненужно, откакто на пазара има задоволително количества.
Реклама
Другата част от позицията на " Булгаргаз " в, че за референтна стойност за българските цени би трябвало да се следи показателя " месец напред ", а не " ден напред ". Средната стойност на показателя " месец напред " е 88.65 лева./мВтч, а цената на " Булгаргаз " за март е 106.74 лева на мВтч. Прогнозното заявление на държавната компания за април е 103.08 лева./мВтч. Така разликата в цените отново е забележителна - 15%.

За съпоставяне цената на газа на пазара " ден напред " на TTF е 82.1 лева./мВтч.
Бизнесът
Изчисленията на работодателите са даже по-крайни поради спомагателната такса от съвсем 12 лева./мвТч, която се начислява от " Булгаргаз " на огромните директни консуматори. В случая 10% от оскъпяването при тях идва единствено от тази съставния елемент.

Според калкулации на АОРБ разликата сред плануваната цена през април и стойностите на показателя " месец напред " е съвсем 40%. Или 31.96 лева на мВтч идващи от разликата сред априлската цена и предстоящите 82.77 лева на TTF борсата. От бизнеса припомнят още, че сходна разлика е имало и в предходните зимни месеци, когато са плщали с 20-30% повече от TTF борсата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР