В последната събота срещу неделя на октомври и тази година

...
В последната събота срещу неделя на октомври и тази година
Коментари Харесай

Връщаме часовника назад в нощта срещу изборите

В последната събота против неделя на октомври и тази година ще се върнем към зимното часово времед. В нощта преди изборите за локална власт у нас, в 04.00 часа на 27 октомври публично прекосяваме към астрономическото време за нашия часови пояс и превъртаме стрелките с час обратно. Смяната на часовото време би трябвало да завърши един път вечно през 2021 година. За това се споразумяха последно отрасловите комисии в Европарламента тази година откакто по този начин и не се стигна до дефинитивно синхронизиране на другите позиции на страните-членки по този въпрос.

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложие местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като другите страни да изберат до март т.г. дали желаят да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време (Daylight savings time). 

През септември предходната година ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер разгласи, че местенето на стрелките ще бъде анулирано доста бързо. Юнкер тогава се базира на резултатите от извършената онлайн анкета измежду европейските жители.

В нея взеха присъединяване ненадейно доста жители на Европейски Съюз, а 80% от тях се оповестиха за анулацията на превъртането на стрелките на часовника два пъти годишно. 

В последна сметка в края на март тази година Европарламентът прие да няма промяна на часовото време. Всички страни, които желаят да приспособяват в законодателството си по-масовото измежду европейските страни решение за оставане в летния часови пояс, ще спрат да сменят стрелките на часовниците си от март 2021 година.  До 1 април следващата година страните в общността би трябвало да оповестят на Европейската комисия в кой часови пояс избират да бъдат отсега нататък. Предвижда се до тогава да завърши съгласуването сред прилежащите страни, оповестили авансово, че желаят да останат в един и същи часови пояс. Евроделегатите препоръчаха на всички страни да бъдат сговорчиви със съседите си, когато вземат решение къде ще се разположат във времето, с цел да няма проблеми в връзката сред тях и в целия обединен пазар на Европейски Съюз. Нагласите у нас демонстрираха, че хората също са за лятно часово време, а какво ще е окончателното решение на България, ще разберем най-късно през април 2020-а.

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР