В последната една седмица САЩ бързо се превърна в новия

...
В последната една седмица САЩ бързо се превърна в новия
Коментари Харесай

Трите стъпки на Бил Гейтс за справяне с коронавируса

В последната една седмица Съединени американски щати бързо се трансформира в новия епицентър на болестта от COVID-19 със своите близо 200 хиляди болни и над 4000 умряли.

Съоснователят на Microsoft, Бил Гейтс, показа за „ Уошингтън Поуст " трите стъпки, които счита, че би трябвало да предприеме страната, а и останалите страни по света, с цел да се избави от пандемията от ковид допустимо най-бързо.

Споделяме с вас фрагмент от текста на филантропа.

Няма подозрение, че Съединени американски щати пропуснаха опцията да се приготвят за новия ковид. Но прозорецът за взимане на значими решения към момента не се е затворил. Изборите, които ние и нашите водачи вършим в този момент, ще имат голямо влияние върху спада на инфектираните, времето, за което стопанската система ще остане спряла, и това какъв брой американци ще би трябвало да погребат обичаните си хора поради COVID-19.

Покрай работата си за Фондация Гейтс приказвах с специалисти и водачи от Вашингтон и страната. Така ми стана ясно, че би трябвало да предприемем три важти стъпки.

1.) Общонационално изключително състояние

Първо, имаме потребност от общонационален метод за затваряне на всичко. Въпреки предизвестията от здравните специалисти, някои щати и квартали не са затворили изцяло. На някои места плажовете още са отворени, на други – заведенията за хранене към момента сервират храна.

Това е рецепта за злополука! Хората могат да пътуват свободно сред щатите, вирусът – също. Лидерите на страната би трябвало да са ясни – затварянето значи затваряне. Докато броят на случаите в Америка не стартира да понижава – което ще отнеме 10 или повече седмици – никой не може да продължи бизнеса си по нормалния метод или да е спокоен. Всяко комплициране единствено ще усили икономическия провал и ще докара до повече жертви.

2.) Тестове

Второ, федералното държавно управление би трябвало да тества. Трябват повече проби. Също по този начин, би трябвало да обобщим резултатите по-бързо, с цел да знаем по-добре по кое време ще се върнем към естествения метод на живот. Има положителни образци, които могат да бъдат последвани: Ню Йорк неотдавна разшири потенциала си до над 20 хиляди теста дневно.

Прогрес има и в методите за дейно тестване, като да вземем за пример създадения от Мрежата за коронавирусна оценка в Сиатъл, който разрешава на пациентите да си вземат проба собственоръчно, без да излагат на риск здравни служащи. Надявам се тази и други нововъведения в тестването да се усилят из цялата страна

Въпреки това, търсенето на проби евентуално ще надвиши предлагането им за известно време. В резултат на това не знаем какъв брой случая има или коя е идната локация, към която вирусът е евентуално да се насочи. А поради многото проби, може да отнеме 7 дни да бъдат получени резултати, когато имаме потребност от тях в границите на 24 часа.

Ето за какво страната би трябвало да е с ясни цели кой да бъде тестван. Първи в листата би трябвало да са хората на значими позиции като здравни служащи и такива на първа линия, следвани от тези с ясно изразена симптоматика, които е доста евентуално да се разболеят съществено, и най-после – тези, които е евентуално да са били изложени на вируса.

Същото важи и за маските и респираторите. Да принудиш 50 губернатора да се конкурират за животоспасяваща инсталация и лечебните заведения да заплащат прекалено висока цена за нея единствено утежнява нещата.

3.) Информирани решения

Накрая, имаме потребност от основан на данни метод за разработка на ваксини и медикаменти. Учените работят и в двете направления. Много преди лекарството хидроксихлорохин (б.р. един от препаратите на хининова основа, прилаган в лекуването на пациенти с коронавирус) да бъде утвърдено за незабавно лекуване на COVID-19, хората започнаха да се запасяват с него, затруднявайки пациентите с лупус, които се нуждат от него, с цел да оцелеят.

За да сложим завършек на болестта, ще имаме потребност от безвредна и ефикасна ваксина. Ако създадем всичко вярно, може да имаме такава след по-малко от 18 месеца – най-краткия интервал за разработка. Но основаването ѝ е единствено половината от тази борба. За да предпазим американците и хората по света, би трябвало да произведем милиарди дози. Можем да стартираме да действаме занапред, като изградим обекти за производството им.

През 2015 година предизвестих международните водачи в лекцията си за TED да се подготвят за пандемия по същия метод, по който се приготвят за война – като употребяват симулации, с цел да видят къде се пропуква системата. Както видяхме тази година, имаме още доста път да извървим. Но към момента имам вяра, че в случай че вземем верните решения на база науката, данните и опита на медицинските експерти, можем да спасим животи и да възстановяваме страната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР