В последната една седмица са постъпили стотици сигнали и жалби

...
В последната една седмица са постъпили стотици сигнали и жалби
Коментари Харесай

МВР: Стотици се жалваха от блокадите


В последната една седмица са постъпили стотици сигнали и тъжби от жители, че им се лимитира свободното право на напредване. Това оповестиха от Столична дирекция на вътрешните работи на ексклузивен брифинг във връзка акцията по премахването на палатковите лагери в София. Физическа мощ е употребена единствено против едно лице на Орлов мост, посочи Тони Тодоров, зам.-началник на отдел „ Охранителна полиция “ в Столична дирекция на вътрешните работи.

Тази заран на територията на столицата беше извършена профилирана полицейска интервенция за възобновяване на пътното придвижване и публичния ред на трите кръстовища в София, на които бяха ситуирани, палатки, тенти и други движимости, обясни Тодоров.

От началото на митингите подчертахме, че тези митинги не са декларирани в Столична община и са нерегламентирани. Тук имаме акт на гражданско непокорство. Вчера на база на всекидневен разбор беше взето решение да се подхващат дейности по възобновяване на публичния ред и придвижването на 3-те кръстовища. За тази цел чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи пристъпихме с дейности на тези места и посредством високоговорящи устройства разпоредихме на присъстващите да освободят пътното платно и да реалокират всички намиращи се там предмети, уточни той.

Бяха направени доста записи от присъстващите и от камери на Столична дирекция на вътрешните работи. Физическа мощ беше използваха единствено против едно лице на Орлов мост, което изрично отхвърли. Тази физическа мощ беше в границите на нашите пълномощия. Няма искания от страна на лицето. Задържани са 12 лица, 8 от тях са в 1 районно управление (на МВР) за несъблюдение на полицейски разпоредби – отказали са изрично да изоставен, както и 3 лица са арестувани за определяне на самоличността им. На тези, които не са изпълнили разпорежданията, ще бъдат формирани актове и ще бъдат освободени, добави той.

След толкоз дни на митинги в Столична дирекция на вътрешните работи в последната една седмица са постъпили стотици сигнали и тъжби от жители. Една от жалбите е с 422 подписа на жители, недоволни от създалото се състояние с блокирането на кръсовища и наблягайки в жалбата, че им се лимитира свободното право на напредване, което е конституционно право, сподели Тодоров.

Конституционно право е и правото на протестиране, само че всекидневно съм подчертавал, че правото на всеки човек да стачкува е уредено в подзаконови нормативни актове и всеки е свободен да стачкува, само че заявявайки това в Общината и протестирайки по избрания ред и метод. Затова предприехме дейности по освобождение на кръстовищата и възобновяване на публичния ред, с цел да осигурим и правото на свободно напредване на всички останали жители, изясни зам.-шефът на „ Охранителна полиция “.

От Столична дирекция на вътрешните работи са безапелационни, че оттук насетне няма да разрешат разполагането на палатки по основни кръстовища в столицата.

От полицията в Пловдив също дадоха брифинг и обясниха, че кръстовището, което нощес бе блокирано с палатки, към този момент е освободено.

Нямаме арестувани и отведени в районните ръководства в Пловдив лица от палатковия лагер, съобщи ком. Виктор Празов, представен от Нова тв.

Специализираната интервенция по унищожаване на палатковия лагер на кръстовището на булевардите „ Шести септември” и „ Цар Борис Трети” е почнала към 4.30 часа. Установени са 37 лица, като на всички са формирани актове за предотвратяване на придвижването по пътното платно.

Шест от тях са открити с приложимост на алкохол от 0.80 до 2.51, а други шест са с престъпни прояви за обири и стопански закононарушения, изясни Празов. Той бе безапелационен, че не е използвана физическа мощ от страна на полицията. Протестиращите даже показали схващане и съдействали на органите на реда.

След 23 часа са получени десетки сигнали на тел. 112. Най-фрапиращият случай е на жена, която е опитвала да закара детето си до Спешна помощ, само че е била възпрепятствана от протестиращите, съобщи той.

Пловдивската полиция няма информация нито за подготовка на нов митинг, нито за провокации.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР