В последната една година изследователите алармират за едно доста тревожно

В последната една година изследователите алармират за едно доста тревожно ...

Спешният план за спасяване на Арктика.


В последната една година изследователите алармират за едно доста тревожно природно явление. Ледовете в Арктика се считат за най-старите на нашата планета, а сега за първи път в историята на науката започват да се топят, и то със заплашителни темпове.

Северната полярна област, която е с големина повече от пет милиона квадратни километра, търпи промени, причинени от необичайното затопляне, които изглеждат необратими. Те оказват влияние не само върху нивата на Световния океан, които се покачват значително, но и върху животинския свят, която обитава този регион.

Ситуацията сякаш все повече излиза извън контрол и са необходими ефективни и своевременни мерки, за да се спаси Арктика от пълното разтопяване на ледовете. До този момент около 75% от тях вече се е превърнал във вода - около 60 милиарда тона.
Снимка 451569

И на фона на тази снежна криза се появява неправителствената организация Ice911, която е приела като своя мисия спирането на процеса на топене. За целта те представят една доста нестандартна идея.

Плановете на организацията са да покрият част от територията на Арктика с малки, стъклени перли, които да служат за отразяване на слънчевите лъчи и по този начин да предотвратят разтопяването на ледовете, пише The Sun.

We’ve spent the past 10 years testing, refining microspheres that act as a reflective layer on the melting Arctic ice. It's 100% safe for humans, animals, aquatic life, and ecosystems: https://t.co/9wixDFA2Fk #arcticcircle #climatechange #restoretheice pic.twitter.com/OhH5meZ5Iu
— Ice911 Research (@Ice911Research) June 3, 2019
Милионите празни стъклени топки с големината на песъчинки са направени от силициев диоксид - материал, който е напълно безвреден за природата и животните. Това го прави най-подходящ за образуването на слънцеотразителен слой върху ледовете, който ще спира до 45% от лъчите.

Идеята на Ice911 е да концентрира усилията си върху тези области, които са най-засегнати от климатичните промени - като проливът Фрам. Според техните измисляния, слоят стъклени топчета може да понижи температурите в тези райони с около градус и половина.
Глобалното затопляне, топенето на ледовете, вирусите и каква е заплахата за планетата
Скритата опасност в топящите се ледове

Не са само наводненията

Разбира се, подобна инициатива няма как да даде цялостно решение на проблема с топенето на ледовете в Арктика, но звучи обнадеждаващо, защото от организацията обещават в рамките на четири-пет години да има видима промяна. Засега обаче няма кой да плати високата цена от четири милиарда и половина евро, за да се пристъпи към осъществяване на плана.

Източник: lifestyle.bg