В португалската столица Лисабон е счупен 37-годишен температурен рекорд, след

...
В португалската столица Лисабон е счупен 37-годишен температурен рекорд, след
Коментари Харесай

37-годишен температурен рекорд е счупен в Лисабон - 44 градуса по Целзий

В португалската столица Лисабон е строшен 37-годишен температурен връх, откакто Испания и Португалия бяха връхлетени от необикновена гореща вълна от Северна Африка, осведоми Агенция Франс Прес.

Метеорологичната работа на Португалия заяви, че в столицата са регистрирани 44 градуса по Целзий в събота. Предишният регистриран връх в столицата е през 1981 година, когато са регистрирани 43 градуса по Целзий.

Най-високата температура за деня от 46,8 градуса по Целзий е записана в Алвега в централната част на Португалия. Рекордът в страната е 47,4 градуса по Целзий през 2003 година

Прогнозите за през днешния ден са леко намаляване на температурите, само че рисково горещото време ще се резервира.

В същото време близо 700 пожарникари и 10 самолета цистерни се борят с огромни пожари, които са унищожили 1000 хектара (2 470 акра) до град Моншики.

В Испания и Португалия е разгласен червен код за рисково време.

В испанските градове Севилия, Уелва, Бадахос и Кордоба се чака температурата да доближи 45 градуса по Целзий. Рекордът за цяла Испания е 46,9 градуса по Целзий в Кордоба през юли 2017 година

Според Световната метеорологична организация най-високата температура на Стария континент е 48 градуса по Целзий в Гърция през 1977 г.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР