В Португалия в неделя ще се прозведат предсрочни избори, които

...
В Португалия в неделя ще се прозведат предсрочни избори, които
Коментари Харесай

Предсрочните избори в Португалия предвещават трудности

В Португалия в неделя ще се прозведат предварителни избори, които евентуално ще засилят политическата неустойчивост и може да доведат на власт кратковременно държавно управление тъкмо когато страната се нуждае от умело ръководство, с цел да се възползва оптимално от помощта на Европейски Съюз за възобновяване от пандемията.

Има риск гласуването да докара до разочароващ завършек на шестгодишното ръководство на премиера Антониу Коща, по време на огромна част от което неговото държавно управление на малцинството беше хвалено за фискалната си дисциплинираност, с помощта на която бяха избегнати сурови ограничения за икономии.

Според допитванията нито ползващите се с най-голяма поддръжка социалисти, нито догонващитата ги дясноцентристка Социалдемократическа партия (СДП) могат да завоюват болшинството, належащо за приемането на закони, които съгласно тях ще оказват помощ за увеличение на дълготрайния напредък в най-бедната западноевропейска страна.

Нещо повече, чака се Народното събрание да стане още по-разпокъсан и поляризиран, тъй че сформирането на работеща коалиция след изборите ще бъде мъчно, споделят анализатори.

Министър от държавното управление на Коща съобщи пред Ройтерс, че социалистите може да договорят евентуален съюз с групировката, която наподобява най-склонна да сложи положителното на страната над партийната политика. Вариантите за партньорство обаче са лимитирани.

Изборите бяха оповестени през ноември, две години след началото на втория мандат на социалистическото държавно управление, откакто някогашните твърди леви сътрудници - Левият блок и комунистите - застанаха на страната на парламентарната десница, проваляйки закона за бюджета за 2022 година.

Предвид загубата на доверие, малко на брой имат вяра, че левицата ще се сплоти още веднъж, а това значи, че която и да е от главните партии да завоюва вота, може да се окаже обвързвана с неизпитани и по-слабо известни съдружници.

"Страната е в политическа патова обстановка ", съобщи професорът по политология Карлуш Монжардину от Католическия университет.

"Най-добрият резултат от тези избори, за който мислят всички политически партии и президентът, би бил двугодишен политически цикъл, преходно решение ", сподели той.

СДП е заявявала, че в случай че загуби, ще обмисли да поддържа държавно управление на малцинството на социалистите посредством двугодишен контракт и че чака същото от своите съдружници. Коща обаче към този момент подценява сходни оферти. В исторически проект в Португалия държавни обединения с опозицията не устоят дълго. Причината е, че който и да завоюва, първото предизвикателство ще бъде да одобри бюджет и да се задържи на власт.

Евентуален крах може да докара до рухване на новото държавно управление и да затрудни достъпа до европейски фондове, които са в основата на държавните разноски.

За да получат нови траншове от пакет от фондове за възобновяване на Европейски Съюз на стойност 16,6 милиарда евро (18,7 милиарда долара), държавното управление би трябвало да извърши редица набелязани цели, в това число в допълнение понижаване на бюджетния недостиг. В средносрочен проект, промяната на държавни управления заплашва да обърка разпределението на средствата за съответни планове, което би трябвало да бъде направено до крайния период - 2026 година

При ръководството на социалистите се очакваше огромна част от тези фондове да бъдат употребявани за възстановяване на здравната система, субсидиране на жилища и финансова поддръжка за компании.

Природозащитници?

Аналитици и осведомени с казуса споделят, че Коща се притеснява, че един нов съюз с някогашните му леви сътрудници може да вземе и други бюджети за пленник на настояванията за по-големи обществени разноски.

Засега най-хубавите шансове за трайно държавно управление наподобява зависят от непроверения политически съюз сред социалистите на Коща и две подкрепящи опазването на околната среда групи, които може да дефинират идващото държавно управление - партия "Хора-животни-природа " ПАН (PAN) и лявоориентираната "Ливре ". Поне в случай че трите дружно получат болшинство, което надалеч не е обезпечено.

"При гласуването на бюджета за 2022 година ПАН беше единствената партия, която не гласоподава срещу него ", съобщи министърката към президентството Мариана Виейра да Силва. "Това е симптом на отговорност. ПАН и екосоциалистическата "Ливре " са партии, с които можем да продължим да беседваме ".

Проучванията дават на социалистите 34-40 на 100 от гласовете и хора от партията предсказват, че тя може да завоюва 112-113 места в 230-местния парламент, повече от 108-те на изборите през 2019 година, само че незадоволително за болшинство. Очаква се ПАН да има двама до четирима депутати в Народното събрание, а "Ливре " - от един до трима.

Предвид това, че към 20 на 100 от гласоподавателите не са избрали за кого да гласоподават (според най-новите проучвания), и заради повишения брой инфектираните с коронавирус, което евентуално ще засегне изборната интензивност, не може да се изключи възможна победа на СДП или на десницата като цяло, която печелеше известност в анкетите. СДП получава сред 29 и 34 на 100 и даже задмина социалистите в минимум едно изследване.

Това може да даде опция на крайнодясната популистка партия "Стига! " (Chega!) да дефинира кой да ръководи. Според изследванията тя получава сред 6 и 10 на 100, което може да я трансформира в третата мощ в Народното събрание.

Членове на СДП обаче споделят, че тя е считана за прекомерно "токсична " и непредсказуема, с цел да се подписа публично съглашение с нея. Ако "Стига! " реши да помогне за съставянето на дясно държавно управление, както направи в районното заседание на Азорските острови, всякаква сходна администрация би била нестабилна.

"Бавната гибел " на Португалия

Въпреки постигнатия след дълговата рецесия от 2011-2014 година прогрес в укрепването на публичните финанси и постигането на напредък, подобен със междинния за Европейски Съюз, междинната заплата в Португалия остава по-ниска с близо една трета от тази в Испания и Италия.

Засега в най-вече центристките, фискално внимателни стратегии на двете съперничещи си съществени партии има малко съответни разлики. Опитите на социалистите да намалят налозите върху приходите на долната част на междинната класа бяха възпрепятствани от съпротивата против проектите им за по-нататъшно понижаване на недостига от страна на някогашните крайнолеви сътрудници.

Аналогично, СДП ще има потребност от болшинство или подкрепяща я коалиция, с цел да извърши предизборно заричане да понижи португалския корпоративен налог, най-високия измежду европейските страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

За доста португалци, като 32-годишният Франсишку Лоуренсу, политическата класа към момента е прекомерно затънала в битки за власт, с цел да преследва обща цел за възстановяване на икономическия напредък и повишение на приходите. Той съобщи, че се надява на други избори скоро, с цел да може партия или съюз, предлагащи реформистка стратегия, да завоюват постоянен мандат.

"Португалия умира от мудна гибел, няма съответна реакция от страна на страната, предприятията, или от който и да било ", съобщи Лоуренсу.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР