В поредната си книга - Феноменът българска авиация, Иван Петков,

...
В поредната си книга - Феноменът българска авиация, Иван Петков,
Коментари Харесай

Светли образи на българския небосвод

В следващата си книга - " Феноменът българска авиация ", Иван Петков, един от доайените на българската авиационна литература, си е сложил задачата да формулира феноменалните моменти в нашата 110-годишна авиационна история, да покаже източниците за този феномен, да изрази поклонението си пред реализаторите на този феномен в нашата вековна авиационна история.

При написването на книгата създателят се опира на голямата научно-историческа литература на десетки надарени учени, на които изрича откровена признателност: на творбите на изкуството и културата на авиационна тема с създатели стотици надарени творци; спомените на строителите на българската авиация от всички нейни поколения; новооткрити архивни документи.

Иван Петков не пренаписва историята на авиацията, а се пробва да изясни за какво по този начин се е развивала българската авиация, като употребява диалектическия способ на проучване. Стреми се да освободи историята на авиацията от политически зависимости, да реализира нужния баланс при оценките и изводите, да признае правото на деяние и държание на всички строители, както и да носят отговорност за своите дейности. Не си разрешава да дава оценки като съдник от последна инстанция. Поставил си е алена линия, която се стреми да не прескача. Прави опит да уточни своите визии за бъдещото развиване на българската авиация.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР