В поредицата на Поли Гергушева, посветена на детското здраве и

...
В поредицата на Поли Гергушева, посветена на детското здраве и
Коментари Харесай

Как се хранят най-малките в детските градини у нас и в Германия?


В поредицата на Поли Гергушева, отдадена на детското здраве и обучение, тази събота ви демонстрираме с какво се хранят децата в детските градини и ясли. Доколко здравословно и разнообразно е менюто, което се предлага. Правим и съпоставяне с една от най-развитите страни в Европа – Германия, благодарение на кореспондента ни Натали Пашева.

Преди няколко седмици Кристина Касабова взима детето си от градина. Една от госпожите подава в ръката ѝ следобедната закуска на детето – става известно пакетиран кроасан.



„ След като сезирах способените органи организирах диалог с директорката, тя ме е уверила, че това се е случило случайно и еднократно. Да ви кажа не вярвам, тъй като това не е първи случай, освен в тази детска градина. За мен е значимо това, което е написано, да се съблюдава и да не се разрешават неразрешени храни, т.е. това е храна в опаковка, която е в прорез с наредбите “, споделя Касабова.



В кухнята на 90-та детска градина в столичния кв. „ Надежда “ се готви за 318 деца. Тук да попадне пакетирана храна е невероятно, споделя директорката. Екип от трима души вземат решение какво да е седмичното меню на децата. Продуктите се поръчват, а храната се подготвя всеки ден. Рецептите са от националния рецептурник, в който са разказани грамажи, калории и енергийна стойност за децата съгласно възрастта им.

„ Когато се изготвя менюто, постоянно главно, водещо е условието за съблюдаване на един енергиен баланс – да има храни от другите типове – бобови, картофи, месо, зеленчуци, плодове, варива –всичките тези условия за разнообразно хранене би трябвало да бъдат включени “, изяснява директорката на градината Катя Йорданова.



В този ден децата от 90-та детска градина закусиха филия с масло и сирене, настърган морков и билков чай. Обядът е чорба от карфиол и броколи. Основното – пиле с ориз, а десертът – плод. Следобедната закуска – жито с мляко.



Според Екатерина Йосифова от фондация „ За храната “ децата се хранят най-вече с тестени произведения и прекомерно малко зеленчуци и това води до затлъстяването измежду децата и утежнява здравното им положение.
Решихме да съпоставим метода на хранене на най-малките в България с тези в Германия.

Освен на детска градина най-малките до три годишна възраст в Германия могат да бъдат поверени на грижите на възпитател, който поема по няколко деца или на съдружие от педагози, които също се грижат за дребна група. Изборът на храна е безусловно свободен. Педагозите вземат решение да вземем за пример дали в менюто въобще да има месо.

В Германия всяка детска градина взема решение дали храната да бъде сготвена на място или да бъде доставена с кетъринг. Основна разлика е, че в множеството градини родителите сами подготвят закуската на децата си.



В Германия няма въведен формален рецептурник. Има организации, които дават рекомендации за здравословното хранене на децата и те имат оповестени рецептурници, само че детските градини не се задължават да ги следват.

В един от тях се предлагат пет пъти седмично житни културни или картофи, 5 пъти седмично зеленчуци, минимум 2 пъти седмично плодове, минимум два пъти седмично децата да употребяват мляко или млечни артикули, 1 път седмично риба и 1 път седмично месо или колбас.


През 2020 година над 5 % от децата на възраст под пет години в света са били с наднормено тегло. Българските деца не престават да са на 5-то място по затлъстяване в Европа. А децата в Германия въобще не влизат в тази ранглиста.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР