В поредицата „На 180 градуса” тази неделя в „120 минути”

...
В поредицата „На 180 градуса” тази неделя в „120 минути”
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Допуснахме грешки при ареста на Алексей Петров

В поредицата „ На 180 градуса” тази неделя в „ 120 минути” Мария Цънцарова върна феновете на bTV към профилираните акции с гръмки имена ( „ Килърите”, „ Октопод”, „ Наглите”, „ Захарно петле”, „ Медузите”, „ Дупетата” и други ) , които през 2010 година бяха гордостта на Министерство на вътрешните работи и вътрешния министър Цветан Цветанов в битката против престъпния свят.

Показаните арести на хора от високите етажи на властта и фигури от ъндърграунда в последна сметка завършиха с оправдателни присъди за тях и неоправдателни за страната ни , която би трябвало да им заплати 1 млн и 800 хиляди лева Председателят на ПГ на ГЕРБ и някогашен вътрешен министър разяснява арестите и позволените от страната неточности.
Снимка: btvnovinite.bg
– Г-н Цветанов, по какъв начин ви звучи сумата 1 800 000 лева?

– Сериозна сума.

– Чувствате ли някаква лична виновност за тези присъди?

– За всяка една реализация има координирани дейности сред институциите, които имат отношение, както към реализацията, по този начин и към гледането на ограниченията за непрекъснато задържане по-късно. Да, фактически може би са позволени и недостатъци, откакто са позволени тези неоправдателни присъди. Но мога да заявя изрично през днешния ден и във всяко последващо предаване, което пожелаете, че правоохранителната система работеше доста дейно, тъкмо в този интервал, който цитирате, в който съм бил вътрешен министър.
Снимка: btvnovinite.bg
– Допуснахте ли неточност с ареста на Алексей Петров?

– Вижте, от дистанцията на времето, може би да. Но мога да кажа, че от събраните доказателства към оня миг и всичко това, което вършиха сътрудниците, тъй като министърът на вътрешните работи не може да се намесва, а той няма и отношение по събирането на доказателствата. Но аз единственото, което съм давал като опция, е политическа воля за битка с престъпността и да няма хора, които да се усещат предпазени.

– Защо човек, който е упрекнат в изнудване, силово събиране на задължения, рекет и други тежки закононарушения, в този момент е почтен жител ?

Снимка: btvnovinite.bg – Съдът е този, който взема решение дали едно лице е отговорно или не. Така че, от тази позиция, не очаквайте някакъв друг коментар от това, което се е произнесъл българският съд. Това е една от грешките, които правех и които не считам да позволявам още веднъж.


– С днешна дата вие бихте ли повторили думите си от 2010 година, че при Цонев, Сантиров И Попов „ явно става дума за към този момент построена скица за решено дело в авансово избрана посока”?

Снимка: btvnovinite.bg – Разбира се, че не. Но никога не бих попречил всяко едно следствие за всеки един сигнал.


– Давайки зелена светлина да се вършат тези следствия, били ли сте подвеждан в някои от знаковите акции против проведената престъпност?

– Не, не, не. И мога да ви кажа, че и до ден сегашен тези хора, които са били жертви на престъпността ме поддържат за всичко това, което върша. Съвсем инцидентно на едно посещаване, на което бях, пристигна брачната половинка на юриста Лупов. Със сълзи на очи тя сподели, че е желала доста пъти да откри мотив да ме поздрави за това, което направихме тогава в системата на Министерство на вътрешните работи и задържахме причинителите на убийството на нейния брачен партньор.
Снимка: btvnovinite.bg
– Ще се съгласите, че това е част от отговорностите, от рутинната работа – Министерство на вътрешните работи да разкрива закононарушения.

– Естествено. И това сме правили.

– Кой измисляше имената на акциите?

– В някои от случаите и аз съм съдействал.

– За акцията „ Медузите”, вие ли допринесохте?

– Не бих могъл тъкмо в елементи в този момент, би трябвало доста обратно да се върна.
Снимка: btvnovinite.bg
– Бихте ли нарекли още веднъж задържаните тогава, измежду които и Борислав Гуцанов, „ съответни лица, които са злоупотребявали с парите на българския и европейския данъкоплатец”?

– Всичко зависи от това какви са доказателствата. Но това, което извлякох като поука е, че не би трябвало да се произнасяш толкоз изрично, до момента в който съдът не се произнесе на последна инстанция.

– Вярвате в българския съд.

– Разбира се.

– Ще се съгласите с решението, че Пламен Стоянов е почтен жител, също като вас?

– Припомнете ми единствено кой е Пламен Стоянов?

– Човекът, който вие наричахте в общественото пространство Големия Дамбовец. Само че Пламен Стоянов, наименуван от Вас Големия Дамбовец, е почтен жител като мен и вас.

– Разбира се, всеки е почтен, откакто съдът не е споделил противоположното.

– Само че неговите деца за разлика от нашите, са виждали ориентирани автомати против себе си. Като татко по какъв начин го преценявате това?

Снимка: btvnovinite.bg – Не вземам участие в планирането на интервенциите и когато се подхващат сходни дейности всичко е, с цел да няма произшествия и да не се позволен жертви.


– Може ли да наречете жертви деца, които години наред са терапевтирани, с цел да преживеят контузиите, а други са били изпратени в чужбина по-късно, което са претърпели?

– Аз незабавно ще ви върна на това, което ви споделих доскоро за юриста Лупов, който откакто е бил погубен, откакто страната е била неспособна да противодейства, да задържи тези лица, децата са изведени отвън страната. Ето, страната работи против престъпност, която в съда се оказва, че не е престъпност, и децата на тези хора: едните отпътуват в чужбина, другите дълго време вървят на психолог. – Това, което мога да кажа е, че би трябвало да има повече интервенции, които да бъдат с нужните доказателства, с цел да може да има повече неоправдателни присъди.

– Дължите ли опрощение на някого?

– Дължа опрощение на всеки, който под една или друга форма са се почувствали наранени. И по-добре да се извиниш.

– Хората, които са осъдили България, показват Вас като причина ние, данъкоплатците, да им плащаме.

– Това е най-хубавото като защитна теза.

– Как ще ни мотивирате, че не плащаме тези милион и осемстотин хиляди поради вашия висок рейтинг тогава?

– Не. Мога да кажа, че това, което данъкоплатецът е платил в този интервал, сме защитили националната сигурност и сме основали почит за тези незаконни групи, които сме задържали. Аз разбирам, че журналистическият интерес е мощен, само че дано въпреки всичко да минем и на страната и на жертвите, и на това, което се е случило, с тези групи, които бяха обезвредени. Само да ви кажа, няма да загатвам име. Но тъкмо от тези лица, за които сега приказваме, знаете ли жертви какво са споделяли пред мен. За огромно страдание нямат смелостта да го кажат пред вас, да го кажат пред българските институции. И тези хора сега живеят и където ме виждат ме поздравяват. Но споделят, че не могат да намерят тази храброст, с цел да го кажат. Аз съм защитавал тях. И съм защитавал България, защитавал съм всички тези, които са плащали налози на българската страна. Казвам го това много разчувствуван. Съжалявам.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР