В Попово днес пристигат първите бежанци от Украйна. Две жени

...
В Попово днес пристигат първите бежанци от Украйна. Две жени
Коментари Харесай

В Попово пристигат първите бежанци от Украйна


В Попово през днешния ден идват първите бежанци от Украйна. Две дами и две деца на възраст сред четири и седем години ще бъдат настанени в предоставени от поповчани жилища в града. Това заяви Христо Белчев – секретар на Община Попово и ръководител на образувания Кризисен щаб, представен от Българска телеграфна агенция. 

Друга група от към десетина индивида – най-вече дами и деца, се чака да дойде на следващия ден. Създадена е организация всички те да бъдат настанени в домове в града. Още след сформирането на Щаба десетки локални поданици показаха подготвеност да дават свои парцели в града и в обитаеми места в общината за нужните на напускащите страната си украйнци, напомни Белчев. Точно тези жилища ще бъдат употребявани в този момент. За някои от тях притежателите са декларирали подготвеност да покриват и сметките за електрическа енергия. От Щаба считат, че ще се преценя на място, тъй като някои от идващите са прецизирали, че могат да заплащат сами разноските си за храна и консумативи. 

Белчев уточни, че непрестанно получава поръчки от Украйна. Това са най-вече поданици на побратимения с Попово град Макаров. Щабът в българския град изпрати писмо, в което съобщи готовността си за взаимопомощ. Заявките се получават по телефон, по електронната поща и посредством групи в обществените мрежи. Контакт се реализира и посредством персонални познанства. Бежанците обаче среща компликации при пътуването, има закъснение при прекосяването на граничните територии, добави Христо Белчев.

Днес в община Попово е извършен обичайният Ден на кмета. На него кметовете на обитаеми места от общината са дали събраните от локалните поданици дарения за нуждаещите се украинци. Събрани са облекла, одеяла, чаршафи и обувки. Част от тях ще бъдат доставени в Българския Червен кръст в Търговище, защото Община Попово работи взаимно с червенокръстката организация за обезпечаване на материални дарения. Такива се събират и в Дома на културата „ Димо Коларов “ в Попово.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР