В понеделник здравният министър Стойчо Кацаров събира експертен съвет, който

...
В понеделник здравният министър Стойчо Кацаров събира експертен съвет, който
Коментари Харесай

Проф. Христова: По добре зелен сертификат, отколкото локдаун


В понеделник здравният министър Стойчо Кацаров събира експертен съвет, който би трябвало да разиска предложенията на доцент Ангел Кунчев – въвеждането на зелен документ като пропуск за публични здания и събития или стягане на ограниченията в народен мащаб.

Според проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, зеленият документ е по-добрият вид от затваряне.

Моето персонално разбиране е, че въвеждайки по-слаби ограничения за тези, които са със документ, ще подтиква хората да се имунизират, с цел да могат да посещават заведенията, които желаят, разяснява проф. Христова предБНТ. Това, по думите й, ще сътвори сигурност за хората, които са вътре. Сертификатът е по-добър вид от локдаун, акцентира вирусологът.

Според нея решението е доста мъчно, тъй като има доста гледни точки. Всяко решение има плюсове и минуси, само че това е моето разбиране, добави тя.

Зеленият документ значи документ за имунизация, за преболедуване на коронавирус или негативен бърз или тест. Доц. Кунчев предлага документът да се изисква при допускането в просветителни, обучителни, публични, обществени, културни, развлекателни, спортни обекти и действия.

Попитана не е ли неправилен „ зеленият документ “, в случай че единствено 20% от популацията е ваксинирано, проф. Христова отговори: „ 20% са имунизирани, само че още значителен % са преболедували, позволява се и PCR тест. Не става дума за достъп до магазини и жизненоважни обекти, а за такива, които могат да се „ прескочат “ и човек да не върви в тях, в случай че няма документ “.

„ Зеленият документ “ ще избави заведенията от банкрут. Освен това доста хора, които се двоумят за имунизация, може да решат да се ваксинират “, счита още Христова.

Тя добави, че в Европа съко се тревожат от ниския % ваксинирани у нас. От Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите (ECDC) ни питат „ по какъв начин да помогнем “, провокираме паника у европейските сътрудници. Ако от вътрешната страна не можем да си помогнем, никой не може, сподели проф. Христова.

В момента в България цялостен хегемон е „ Делта “ разновидността на вируса. Той към този момент генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е нужен 85% групов имунитет, с цел да се оправим с него, акцентира шефът на НЦЗПБ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР