В понеделник започна планираното изпразване на потенциално опасните контейнери със

...
В понеделник започна планираното изпразване на потенциално опасните контейнери със
Коментари Харесай

Започна изнасянето на опасния сероводород от Химко

В понеделник стартира плануваното изпразване на евентуално рисковите контейнери със серовъглерод на територията на някогашния торов цех " Химко " край Враца и извозването на химическия артикул отвън града и страната. Очакванията се интервенцията да завърши да кроя на седмицата. От компанията " Камибо ", която съхранява веществото на площадката на химическия цех, увериха, че няма заплаха за популацията. Мястото до където ще бъде превозен сероводородът обаче не се показва.

Периметърът на зоната за сигурност при осъществяването плануваните действия е 400 метра, сподели кметът на Враца Калин Каменов. Той е в рамките на оградената територия на някогашния торов цех. В тази зона е неразрешена използването на всички електронни устройства. В нея работи дребен екип на компанията, натоварена с работата по претоварване на серовъглерода в автоцистерните, както и задграничен специалист наблюдаващ. На мястото се намират и противопожарен автомобил и профилиран автомобил за химическа отбрана.

Работата на предприятията в съседство с площадката на някогашния цех " Химко " не е прекъсвана и няма съображение да бъде спирана, сподели още кметът. Не се планува и евакуация на хората от прилежащите жилищни квартали, тъй като няма заплаха за тях. Маршрутът на автоцистерните при транспортиране на продукта ще бъде обезпечаван от полицейски екипи и пилотен автомобил, сподели Каменов. За да не стане повреда, даже е ремонтиран пътят, по който ще минават цистерните.

За интервенцията е докарана техника от чужбина, а екипът е професионален и в него също има задгранични експерти, описа Емил Иванов, началник на интервенцията по извеждането на сероводорода, пред бТВ..

Председателят на междуведомствената комисия Георги Караиванов, който следи процеса по превозване, съобщи, че към този момент няма забележки, само че чака да му бъдат предоставени документи за всички стъпки от интервенцията, в това число и маршрут, с цел да бъде всичко транспарантно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР