В понеделник японските акции достигнаха невиждани от 1990 г. върхове,

...
В понеделник японските акции достигнаха невиждани от 1990 г. върхове,
Коментари Харесай

Японските акции достигат невиждан от три десетилетия връх, юанът поскъпва

В понеделник японските акции доближиха невиждани от 1990 година върхове, защото мощните облаги и търсенето в чужбина подхраниха триседмичната им възходяща серия, до момента в който централната банка на Китай увеличи курса на юана, написа в понеделник Reuters.

Японският показател Nikkei се връща към стабилността си, откакто най-сетне преодолява септемврийския си връх, и досега е повишен с 8,8 % за месеца, а Тopix не изостава доста от него.

Финансовите акции са водещи във връзка с облагите в първия ден от седмицата, защото вложителите се приготвят за възможното преустановяване на политиката на негативни лихвени проценти, до момента в който производителите на коли се възползват от слабата йена и високия експорт.

Най-широкият показател на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции отвън Япония се покачва с 0,1%, откакто предходната седмица записва растеж от 2,8% - най-високия в последните два месеца.

Разпродажбите в Черния петък ще ревизират пулса на задвижваната от потребителите американска стопанска система тази седмица, до момента в който празникът за Деня на благодарността ще направи пазарите слаби, написа още осведомителната организация и продължава:

„ В медиите се появиха известия, че Израел, Съединени американски щати и „ Хамас “ са постигнали авансово съглашение за освобождение на десетки заложници в Газа в подмяна на петдневна пауза в бойните дейности, само че към момента няма удостоверение “.

Китайските „ сини чипове “ -  акциите на най-големите, ликвидни и сигурни компании със постоянни индикатори за рентабилност, се намаляват с 0,2%, защото централната банка на страната резервира лихвените проценти постоянни, както се очакваше, само че дефинира корав фиксинг за юана, вследствие на което доларът слезе под тримесечно дъно.

Фючърсите на S&P 500 се намаляват с 0,1%, а фючърсите на Nasdaq губят 0,2%. Понастоящем S&P се е повишил с близо 18% за годината и е на по-малко от 2% от върха си от юли.

Въпреки това анализаторите на Goldman Sachs означават, че акциите на " Великолепната седморка " – седемте най-високо търгувани компании, са донесли 73% възвръщаемост за годината до момента, спрямо едвам 6% за останалите 493 компании.

" Очакваме, че софтуерните акции с мегакапацитет ще продължат да се показват по-добре, като се има поради по-добрият им предстоящ растеж на продажбите, маржовете, коефициентите на реинвестиране и силата на салдото. Но профилът риск/печалба не е изключително безапелационен поради нарасналите упования ", считат анализаторите.

Най-голямата софтуерна компания Nvidia регистрира тримесечните си резултати във вторник и всички погледи ще бъдат ориентирани към положението на търсенето на нейните артикули, свързани с изкуствения разсъдък.

Потокът от стопански данни за Съединени американски щати секва тази седмица, само че протоколът от последното съвещание на Федералния запас ще даде известна визия за проектите на централния трезор, който за повторно резервира лихвените проценти постоянни.

Лихви и упования

Пазарите съвсем изключват риска от по-нататъшно покачване на лихвите през декември или през идната година и допускат 30% възможност за облекчение, което да стартира през март. Фючърсите допускат и към 100 базисни точки понижаване на лихвените проценти за 2024 година, в съпоставяне със 77 базисни точки преди удобния октомврийски отчет за инфлацията да промени упованията.

Тази вероятност подкрепя повишаването на облигациите, като доходността на 10-годишните съкровищни облигации е 4,45%, откакто през предходната седмица се намали с 19 базисни точки и се отдалечи от октомврийския връх от 5,02%, написа още Reuters:

„ Това също по този начин повлече американския $ надолу с съвсем 2% по отношение на кошницата от валути през предходната седмица и оказа помощ на еврото да се увеличи до 1,0918 щатски $, откакто скочи с 2,1% през предходната седмица “.

Доларът губи позиции даже по отношение на нискодоходната йена, като последно се намалява с 0,4% до 149,08 и не доближава скорошния си връх от 151,92.

Данните за фючърсите демонстрират, че спекулативните играчи са разширили късите си позиции в йени до най-високото равнище от април 2022 година, което допуска риск тези позиции да бъдат изтласкани.

През тази седмица се чакат и деликатно следените данни за европейското произвеждане и всеки намек за уязвимост ще насърчи още повече прогнозите за ранно понижаване на лихвите от страна на Европейската централна банка.

" Тези изследвания ще бъдат доста значими за бранша на услугите в еврозоната поради внезапното утежняване, следено в последно време ", декларират анализатори от NAB.

Пазарите допускат към 70% възможност за облекчение на лихвената политика още през април, макар че доста представители на ЕЦБ към момента приказват за нуждата от опазване на строгата позиция за по-дълго време.

Шведската централна банка заседава тази седмица и може още веднъж да увеличи лихвите поради високата инфлация и слабостта на валутата си.

На стоковите пазари петролът отскача от четиримесечното си дъно в петък на фона на спекулациите, че ОПЕК+ ще удължи или усили съкращенията на производството си през идната година. Брентът прибавя 58 цента до 81,19 $ за барел, а американският недопечен нефт нараства с 49 цента до 76,38 $ за барел.

Златото се покачва леко до 1 982 $ за тройунция, откакто през предходната седмица означи растеж от 2,2%.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР