В понеделник Вашингтон обяви списък с продукти, изнасяни от ЕС

...
В понеделник Вашингтон обяви списък с продукти, изнасяни от ЕС
Коментари Харесай

При нови мита, наложени от САЩ: Има ли опасност за икономиката на ЕС?

В понеделник Вашингтон разгласи лист с артикули, изнасяни от Европейски Съюз в доста необятен диапазон – от самолети през храни до облекло и питиета, които ще бъдат подложени на мита. Има ли мотив за терзание след експлоадирането на комерсиалната война? По тематиката, в ефира на " Плюс-Минус. Коментарът след новините ", приказва икономистът Лъчезар Богданов по Нова тв. Според него тези мита са следващия рунд от икономическо напрежение сред Съединени американски щати и Европа.

Сред главните аргументи за наложените наказания администрацията на Доналд Тръмп дефинира практиките за държавно подкрепяне на „ Еърбъс ” в страните, в които компанията има произвеждане. Държавното финансиране на компанията от държавните управления е довело до пропуснати изгоди за над 2 милиарда $ за „ Боинг ”.

„ Големият въпрос е, че в актуалната интернационална търговия към този момент не би трябвало да се гледа, както се е гледало в книгите на Адам Смит и Дейвид Рикардо преди 200 години за търговията, когато вносните мита са били единственият фактор и някакъв директен налог ”, добави Богданов.

Тези мита могат обаче да се окажат сериозна опасност за стопанската система на Европейския съюз, счита икономистът. За образец той уточни, че единствено през предходната година износът на артикули на Европейски Съюз към Съединени американски щати е в размер на 500 милиарда $, а този на услуги - за към 180 милиарда $. Съединени американски щати пък са изнесли артикули за 320 милиарда $ и услуги за към 240 милиарда $.

Основно засегнатите страни ще са Италия, Франция и Германия, които зависят от продажбите си на американския пазар. За България няма да има съществени стопански последствия, поради обстоятелството, че износът на страната ни към Съединени американски щати е в размер на 1 милиард $. За България може да има единствено косвени резултати, главно през машиностроенето и автомобилната промишленост. Въпреки това, митата могат да доведат и до отрицателни резултати за страната ни, счита Богданов.

„ Със сигурност краткосрочно това може да окаже напън за по-малки настоящи вложения и разширение на производствата и търсенето на нови индустриални бази в страни като България ”, споделя още икономистът.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР