В понеделник сутринта в 7:58 време в епицентъра, в южните

...
В понеделник сутринта в 7:58 време в епицентъра, в южните
Коментари Харесай

Опасността след смъртоносното земетресение в Япония нараства: Идат силни вторични трусове, валежи и срутвания

В понеделник сутринта в 7:58 време в епицентъра, в южните територии на японския остров Хоншу се развихри умерено-силно земетресение –магнитуд 5.5-5.6 по динамичната скáла на Канамори (съответно от центъра при Американски геоложки изследвания и Евро-Средиземноморски сеизмологичен център). Това разяснява Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН), представена от Фокус.

Епицентърът на земетресението е в непосредствена непосредственост до град Хираката (над 400 хиляди жители) и близо до град Такацуки (около 350 хиляди ж.), ситуиран северно от Осака (около 2 милиона и 700 хиляди жители) - втори по величина град в Япония. Дълбочината на сеизмичния източник е 13-15 километра (км) под земната повърхнина. Земетресението в 7:58 е последвано от поредност вторични земетресения.

Японската метеорологична организация оповестява за 29 труса с магнитуд над 2; 11 от тях са с магнитуд 3.0 и по-голям. Най-силният афтершок е станал половин час след среднощ във вторник с магнитуд към 4.5 и активност в епицентъра от шеста степен по 12-степенната канара.

Неголямата дълбочина на основния трус е причина и за мощно влияние в лимитирана област към епицентъра. Действително, след труса не е имало огромно заличаване, нито предизвестие за цунами, въпреки че пътуващите към работните си места са били блокирани, а десетки хиляди останали без ток и газ (автоматично изключване).

В утрото на вторник службата за ръководство на бедствия в префектура Осака актуализира броя починали от земетресението на четири. Четвъртата жертва е 81-годишна жена, открита затисната от срутен килер. Преди това бяха открити телата на 9-годишно момиче ударено от паднала стена в учебен басейн в град Такацуки (северно от град Осака), 85-годишен мъж умрял от паднала стена в блок на северен квартал на Осака и 80-годишен мъж в Ибараки – под библиотечен долап стоварил се върху него. Около 700 души са в подслони за краткотрайна евакуация (локална социална телевизия NHK).

Главният секретар на Кабинета в Япония Йошихиде Суга през вчерашния ден осведоми за известни 214 ранени в префектурите на юга на остров Хоншу (CNN от Токио). Според управата на префектура Осака, в Северна Осака без вода и газ са били 108 хиляди семейства.

Около 170 хиляди домове са останали краткотрайно без електроснабдяване, оповестява Електрическа компания Кансаи. Същата осведоми, че няма проблеми с нуклеарните реактори в Ои, Михама и Такахама. Шосейни пътища потърпевши съществено и вода от водоснабдителни системи заляла улици в град Такацуки, където земетресението е с оптималната мощ. Агенцията за ръководство на пожари и бедствия оповестява за зародили общо 20 пожари в: град Осака, Тагацуки, Суита и Миноо, префектура Осака, както и в префектура Хього – град Амагасаки.

От министерство на просветата осведомят за повече от 500 учебни заведения в Осака и прилежащи префектури, наранени от повреди, в това число паднали тавани и счупени прозоречни стъкла. Управленските органи на Япония оповестяват към този момент за 380 ранени; те упорстват за зоркост против свлачища поради тежки превалявания.

Дежурният наблюдаващ за трусове в метеорологичната организация предизвести преди часове: „ Нараства заплахата от сриване на къщи и активиране на свлачища в мощно раздрусаните области”.

Сега японската метеорологична организация бие паника за предстоящи проливни дъждове в Осака, които биха могли да причинят свлачища в региона на мощните въздействия от земетресението. Синоптиците плануват в региона до 50 мм дъжд до сряда и 100 мм за последващи 24 часа до четвъртък заран. Има предизвестие и за възможни мощни афтершокове през идната седмица и особено през идващите два до три дни.

Накратко, оптималните въздействия от земетресението в 7:58 в обособените префектури са както следва (Японска метеорологична служба): активност от осма степен (сериозни повреди в постройки, пренасяне и катурване на покъщнина, хората губят равновесие, единични повреди в околната среда) в Хираката, Такацуки, Ибараки и Миноо; активност от VII степен в южните територии на префектура Киото, VI-VII в префектурите Шига, Хього и Нара; VI степен в префектури Кагава (североизточна част на остров Шикоку), Фукуи (крайбрежие на Японско море, ов Хоншу), Гифу (Централна Япония, о-в Хоншу), Аичи (с изход на Тихи океан, о-в Хоншу); по останалата част от териториите на упоменатите префектури и в територии на по-голямо разстояние от епицентъра няма вреди от земетресението. Съобщения за усетени разтърсвания са пристигнали от дистанции до 385 км от епицентъра. В Токио земетресението не е усетено.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Фокус
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР