В понеделник стана известна лятната икономическа прогноза на Европейската комисия

...
В понеделник стана известна лятната икономическа прогноза на Европейската комисия
Коментари Харесай

Симеон Дянков: България няма да влезе в еврозоната до 2025 година

В понеделник стана известна лятната икономическа прогноза на Европейската комисия /ЕК/. Ревизираният ѝ вид планува страните от еврозоната да отбележат напредък от 0,8% тази година, вместо 1,1%. За идната година упованията за напредък бяха понижени от 1,6% на 1,3%.

Какво се крие зад тези песимистични прогнози? Отговорът на този въпрос дава някогашният финансов министър Симеон Дянков :

„ Най-голямата европейска стопанска система – Германия към този момент е в криза и прогнозата на Европейска комисия е това да остане по този начин до края на годината. Голяма част от стопанските системи, в това число българската, зависят от това по какъв начин върви немската. Това са предвидими прогнози, малко по-лоши в сравнение с се очакваше. Аз съм уверен, че България няма да влезе в еврозоната от януари 2025 година Инфлацията за тази година ни е прекомерно висока, с 4 процентни пункта над референтната, която би трябвало да покрием като аршин за еврозоната. И освен не пада, а стартира да се повишава. Септември чакам ново качване. “

Според някогашния финансов министър има и друга причина страната ни да не успее да влезе в еврозоната .

„ Тази година колкото да ще влезем в трите % недостиг, само че по проектите на финансовото министерство дефицитът ни ще мине 3%. А в действителност се гледа стратегия за три следващи години, тъй че ние самите си признаваме, че не можем да покрием и критерия „ Дефицит “. Така, че по две от трите условия България не покрива условията за влизане. Това държавно управление занапред би трябвало да стартира да приказва по тази тематика, с цел да не се случи внезапно, че отново сме имали огромни очаквания и не са се покрили “, разяснява Дянков пред „ NOVA “. Относно възможното повдигане на лихвените проценти от Европейската централна банка, Дянков разяснява:

„ Според мен ЕЦБ ще продължи да подвига лихвените проценти. Те към този момент оповестиха подобен метод. Още повече средногодишната инфлация се подвигна ненадейно. Очаквам повдигане, това в България ще се усети с известно закъснение. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР