В понеделник след балотажа ще учат само учениците, в чиито

...
В понеделник след балотажа ще учат само учениците, в чиито
Коментари Харесай

Есенната ваканция е от три почивни дни

В понеделник след балотажа ще учат единствено учениците, в чиито учебни заведения няма изборни секции, а другите ще посещават галерии и музеи. От на следващия ден учениците са в тридневна есенна почивка, която се състои от три почивни дни. Според просветния министър няма по какъв начин тя да е по-дълга, тъй като образователното време не е задоволително.

Още при започване на образователната година шефове на учебни заведения видяха, че по този начин наречената есенна " почивка " в реалност не е почивка. Първи ноември, Денят на националните будители, е неучебен за учениците и неработен за учителите. Следват 2 ноември - събота, и 3 ноември - неделя, които също са почивни.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Това е по този начин, само че сме го създали умишлено. Факт е, че ние не можем да създадем график с образователното време, с който да обезпечим образователния проект. Нямаме задоволително работни, респективно, образователни дни.
Министър Вълчев напомни, че образователното време страда, защото в България има доста почивни и неучебни дни - почива се поради празниците, които се падат в събота и неделя, а образователната ни година стартира по-късно от другите европейски страни. След есенната " почивка " незабавно идва понеделникът след втория тур на локалните избори. Министърът изясни, че той по принцип е образователен ден. В учебните заведения, където няма секции или те са малко, ще се учи.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Имаме учебни заведения, където има една-две секции, те могат бързо да се оправят сутринта, да ги изчистят, подредят тези класни стаи и да стартират малко по-късно с понижени часове. Но имаме такива, които имат по 20 и повече секции, там е съвсем невероятно, в случай че се постанова да стартират от обяд това значи да има непълен или фиктивен образователен развой.
В тези учебни заведения понеделникът ще е присъствен и ще се употребява за просветителна активност - визити на музеи, институти, галерии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР