В понеделник румънските социалдемократи свалиха от поста своя премиер Михай

...
В понеделник румънските социалдемократи свалиха от поста своя премиер Михай
Коментари Харесай

В Румъния става все по-зле

В понеделник румънските социалдемократи смъкнаха от поста своя министър председател Михай Тудосе. Ден по-късно президентът Клаус Йоханис уточни краткотраен министър-председател. Едно е ясно: битката за власт в северната съседка на България се изостря.

50-годишният социалдемократ Тудосе беше на премиерския пост по-малко от седем месеца - сходно на своя предходник и съпартиец Сорин Гриндяну, който бе отхвърлен след избор на съмнение. И двамата неколкократно се опитваха да се опълчат против могъщия си партиен началник Ливиу Драгня. И двамата възразяваха против неговия обичан план - правосъдната промяна, която и опозицията, и правосъдната система, и гражданското общество в Румъния, а дружно с тях и Европейски Съюз и Съединени американски щати считат за посягане против върховенството на закона. Опитът да се опълчват против Драгня докара до отстраняването и на двамата мимолетно еманципирали се министър председатели.

Скрити от погледа на Запада

Левопопулистката Социалдемократическа партия (СДП) сне доверието от Тудосе с една прекомерно неубедителна обосновка. Малко преди този момент той упрекна в неистина и изиска оставката на вътрешната министърка Кармен Дан - дългогодишна и вярна съюзничка на Драгня. Самият Драгня, който е ръководител на Народното събрание и началник на СДП, няма право да стане министър-председател, тъй като е осъждан за изборна имитация. Така че с четири очи гледа да не губи съдружници и помощници в държавното управление, още повече че в Румъния се чакат нови многолюдни митинги, а може да се стигне и до предварителни избори. Тъкмо на този декор мощният човек в Букурещ, който се бори за спасяването на своя разтърсен престиж, държи да резервира контрола над Министерството на вътрешните работи. Това очевидно му е по-важно от политическата или икономическата непоклатимост на страната и от надеждността на локалната валута.

Преди два месеца Тудосе в профил от кабинета две от околните приятелки на Драгня и с това си навлече гнева на могъщия водач. Критиците на Драгня считат, че той дава благо и драго, с цел да избегне възможни нови правосъдни каузи и присъди, които дефинитивно биха унищожили политическата му кариера. Те настояват, че Драгня е супербогат олигарх, а обстоятелствата пък сочат, че против него има съмнения в документна машинация, злоупотреби с европейски фондове и корист с власт. Тъкмо заради това Драгня пришпори Народното събрание още преди Нова година да одобри промени в законодателството, които на процедура подписаха смъртния акт на самостоятелното правораздаване.

Критичните гласове както в Румъния, по този начин и от чужбина в хор настояват, че Драгня политизира правораздаването и тежко орязва пълномощията на полицията, на правоприлагащите органи и на антикорупционната работа за да обезпечи персонално на себе си и на съдружните си сътрудници снежнобяло досие и имунизация против всякакво правосъдно гонене. И нито водачът на социалдемократите, нито неговите политически другарчета като че ли ги е грижа, че в следствие правовата страна бере душа. Всички те се любуват на сенчестата ниша, в която се е приютила втората по беднотия страна в Европейски Съюз към този момент от месеци, в случай че не и от години: скрита от погледа на Запада, който доста по-остро подлага на критика други страни членки - Унгария и Полша. Вътре в страната румънските първенци, които по доста белези наподобяват на съветската олигархия, към този момент от години се крият зад подконтролните им медии, бодро разпространяващи антизападни съзаклятнически теории. Според тези теории в Румъния имало скрит план, проведен ту от еврейско-американския милиардер Джордж Сорос, ту от някаква загадъчна и неразбираемо дефинирана " паралелна страна ", който целял да смъкна от власт Драгня и партията му.

Икономиката пораства, само че бедността остава

Вярно е, че стопанската система на Румъния продължава да пораства устойчиво, само че това се случва най-много с помощта на икономическите ограничения, които бяха подхванати през 2015 година от експертното държавно управление на Дачиан Чолош. А доста жители въобще не усещат икономическото раздвижване, тъй като горчивата беднотия към момента е необятно публикувана.

Недоволството от бедността, корупцията и изчезналото господство на закона се шири измежду нововъзникващата междинна класа, възпира евентуалните задгранични вложители и най-много прогонва от страната многочислени експерти и учени. Това приключване на мозъци има и още един непряк резултат: дружно с образованите хора от Румъния малко по малко си потеглят и благосклонностите към Европейски Съюз и към демокрацията - несъмнено, със сериозната помощ на съветската агитация.

Президентът Клаус Йоханис, който е от немското малцинство в Румъния, при започване на 2017 година даже се включи в всеобщите демонстрации в отбрана на правовата страна. Но през днешния ден ще му бъде доста мъчно да предотврати ерозията на демокрацията.

Стяга го тясна конституционна броня, а представители на държавния лагер през последните дни все по-често приканват за свалянето му. Във вторник Йоханис дефинира министъра на защитата Михай Фифор за краткотрайно изпълняващ премиерската служба. Още не е ясно обаче дали президентът ще одобри предлагането на социалдемократите да назначи трайно на премиерския пост друго протеже на Драгня - Виорика Данчила.

На жителите им остава само вярата в плануваните за събота нови огромни митинги и в възможната недвусмислена интервенция на най-важните западни сътрудници и техни водачи като Меркел и Тръмп.

Материалът е оповестен в " Дойче веле ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР