В понеделник (не)новините в България идваха основно от пресъхналия Перник

...
В понеделник (не)новините в България идваха основно от пресъхналия Перник
Коментари Харесай

Вечерни новини: Напрежението Иран - САЩ вдигна цените на петрола и златото, "Бонус-малус" може да важи първо за коли

В понеделник (не)новините в България идваха главно от пресъхналия Перник и провалената среща сред водача на Българска социалистическа партия и основния прокурор, разграничаването на неотдавна определения червен кмет от Корнелия Нинова и отхвърли на екоминистъра на носи отговорност по случая.

Иначе почналите в края на предходната година договаряния за промени сред държавно управление, работодатели и синдикати продължиха. А министър председателят се видя с американския дипломат Херо Мустафа като подготовка преди визитата в сряда на зам. държавния секретар по политическите въпроси на Съединени американски щати Дейвид Хейл. На същия ден Борисов има следобедна покана за откриването на " Турски поток " в компанията на Ердоган и Путин.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Световният фокус от дни стои върху напрежението сред Иран и Съединени американски щати, като тържищата го одобриха съществено и петролът и златото нарастнаха.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от уикенда в три фрази

Работодатели и синдикати дадоха на държавното управление 40 оферти за промени

Работодателските и синдикалните организации са се договорили за пакет от промени с 40 оферти, за които започнаха да договарят с страната от понеделник . Мерките са свързани с бизнес средата, енергетиката, обществените политики, пазара на труд и демографията . Сред тях са договарянето на минимални заплати по браншове и квалификации от следващата година, анулация на задължението на работодателите да заплащат първите три дни от болничните , данъчни отстъпки за работещите с лимитирани материални благоприятни условия.

" Бонус-малус " може да се вкара първо за леките коли

КФН обмисля вид, при който новата система за пресмятане на застраховката " Гражданска отговорност " да се ползва на стъпки - първо за леките коли, а по-късно за рейсове и камиони . Това заяви ръководителят на регулатора Бойко Атанасов, който ще изслуша превозвачите, които ще почувстват най-силно смяната. Общественото разискване на плана завършва на 15 януари и упованията са да стартира да се ползва от пролетта .

Петролът и златото скачат поради напрежението сред Иран и Съединени американски щати

Цената на петрола мина 70 $ за барел в понеделник, откакто вложителите продължиха да чакат реакция от Иран поради убития от Съединени американски щати авторитетен военачалник Солеймани. Същото се случи и със златото , което доближи най-високото си равнище от 2013 година и цена 1588 $ за тройунция. Една от водещите сили на пазарите от убийството на генерала насам е незнанието дали ще последва ответен удар на Иран , какъвто Съединени американски щати се пробват да избегнат - и в случай че има подобен, в какво ще се показва.

Социалдемократите от опозицията завоюваха президентските избори в Хърватия

Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия и някогашен министър председател на Хърватия Зоран Миланович победи сегашния хърватски президент Колинда Грабар-Китарович на втория тур на президентските избори в неделя. Президентът има най-вече церемониални функционалности, тъй като не може да постанова несъгласие на закони, само че има въздействие върху външната политика, защитата и сигурността . Изборните резултати са удар по ръководещите консерватори в миг, в който Хърватия пое за 6 месеца ротационното председателство на Европейски Съюз, а вотът е тест и за настройките преди парламентарните избори по-късно тази година.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Огромни тълпи в Техеран за погребението на убития ген. Солеймани

[Reuters]
Стотици хиляди извършиха улиците на иранската столица Техеран за погребението на иранския боен пълководец Касем Солеймани, погубен при удар с американски дрон в Ирак в петък по разпореждане на президента Доналд Тръмп. След убийството Техеран даде обещание " тежко възмездие " и в неделя се отдръпна от нуклеарното съглашение от 2015 година (от което Съединени американски щати към този момент се изтеглиха преди година и половина). Изостреното напрежение в Близкия изток сбъдва най-лошите прогнози на европейските водачи, които предупреждаваха Тръмп, че изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарната договорка ще задейства верига на ескалация с Иран. Днес представители на Париж, Берлин и Лондон разискват обстановката, ще има и среща и сред посланиците на страните, членуващи в НАТО, а Брюксел е отправил и покана за аудиенция на иранския външен министър.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

И тазгодишните " Златни глобуси " са за

Хоакин Финикс

[Reuters]
Хоакин Финикс получи " Златен глобус " за най-хубава мъжка роля за присъединяване си в " Жокера " на церемонията по разпределяне на премиите рано тази заран. Златните глобуси се присъждат в общо 14 кино категории и се считат за мощен индикатор за идните оскари. Сред огромните спечелили тази година са " Имало едно време... в Холивуд " на Куентин Тарантино, като Брад Пит получи статуетка за поддържаща мъжка роля и военната драма " 1917 ", за която Сам Мендес получи премията за най-хубав режисьор. Награди взеха още Рене Зелуегър - за ролята си като Джуди Гарланд, Тарън Еджъртън - за превъплъщението си в Елтън Джон в " Рокетмен ". " Чернобил " на HBO победи в категорията за най-хубав минисериал, като стрийминг каналът се показа по-добре от съперника си Netflix, чиито продукции имаха общо 34 номинации, само че единствено 2 взеха награди - Оливия Колман за облика на кралица Елизабет II в The Crown, а Лора Дърн - за поддържаща женска роля за " Брачна история ".

OUT-OF-OFFICE

Тенис конфликт

Във вторник са решителните три тенис мача против Белгия, в които ще се реши дали България ще се класира на ¼ финала на шампионата ATP Cup. Първи от 8.30 сутринта е дуелът Димитър Кузманов - Стив Дарси, а след него Григор Димитров излиза против Давид Гофен. В мача на двойки, най-малко съгласно проекта към понеделник, двамата българи ще срещнат Сандер Жиле и Йоран Влиген.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР