В понеделник кметът на София Йорданка Фандъкова покани журналисти на

...
В понеделник кметът на София Йорданка Фандъкова покани журналисти на
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

В понеделник кметът на София Йорданка Фандъкова предложения публицисти на ревизия на градежа на третия лъч на метрото, което дефинира като предпочитан план за столичната община

25 милиарда $ ще костват на застрахователите вредите от урагана " Дориан ", който удари Бахамите в понеделник, пресмята швейцарската банка UBS. Кметът на София Йорданка Фандъкова и омбудсманът Мая Манолова към този момент публично се включиха в конкуренцията на стола на столичния градоначалник. В понеделник Фандъкова разгласи, че ще взе участие в изборите, като ще работи с освежен екип, което бе регистрирано като предпочитание да се дистанцира от до момента насъбраните негативи. Във вторник Манолова подаде оставка като омбудсман и разгласи, че кандидатурата й ще бъде издигната като самостоятелна от предприемчив комитет.

Министерството на здравеопазването за повторно стопира търга за създаване на национална детска болница , излиза наяве от обявлението в Агенцията за публични поръчки. Причина за прекъсването е тъжба от Камарата на архитектите в България против процедурата, съпроводена с искане за прекъсването й като краткотрайна мярка, до момента в който Комисия за защита на конкуренцията се произнесе - по краткотрайната мярка или дефинитивно с решение по жалбата. Търгът за строителство на стойност 95.4 млн. лева към този момент един път беше продължен от 20 август, като беше решено ведомството да приема предложения до 11 септември.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Схема за измами с " подправени " аграрни сдружения за приемане на спомагателни евросубсидии над избрания предел установи Европейската работа за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ) в годишния си отчет за 2018 година Земеделски сдружения, получавали в предишното средства от Европейски Съюз и достигнали границата на вероятното финансиране, опитвали да получат още средства с основаването на видимо самостоятелни нови компании. До момента общото финансово отражение на случаите на измами с " подправени фермери " е 10 милиона евро.

Свят

Щетите от урагана " Дориан ", който минава през Бахамските острови, може да доближат 25 милиарда $, твърди UBS. Това е вторият по мощ вихър в историята на вписване на тези феномени в Атлантическия океан

Фотограф: Reuters Аржентина вкара валутен надзор след срутва на песото . Правителството ще ограничи покупките на задгранични валути в опит да овладее задълбочаващата се финансова рецесия. Кабинетът разгласи, че е належащо да предприеме " серия изключителни ограничения, с цел да подсигурява естественото действие на стопанската система ". Аржентинското песо падна до рекордно ниски равнища, откакто прелиминарен избор за президентските избори през октомври сподели, че президентът Маурисио Макри евентуално ще загуби.

Гърция взима изключителни ограничения поради новата вълна мигранти. В петък за пръв път от три години в Гърция за един ден всеобщо дойдоха стотици мигранти, идващи от Турция. Новото дясноцентристко държавно управление на Кириакос Мицотакис даде обещание да укрепи защитата по морската граница и стартира да реалокира бежанци в приемните центрове в континенталната част на Гърция в опит да облекчи лагерите на островите.

Крайнодясната " Алтернатива за Германия " (АзГ) стана втора мощ в две източни провинции. След локалните избори в Саксония тя завоюва над 27% и е след Християндемократичния съюз (ХДС) на Ангела Меркел с 32.3%, до момента в който в Бранденбург получи близо 24% и диша във врата на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която е с 26.5%. Тъй като и двете огромни партии изключиха да работят с АзГ, ще би трябвало да би трябвало да търсят съдружен сътрудник, с цел да ръководят в провинциите.

Докато пожарите в Амазония не престават, бразилският президент Жаир Болсонаро ще пропусне отдадения на тях конгрес в Колумбия в петък поради планувана интервенция

Фотограф: Reuters
Икономика

Moody’s увеличи вероятността по кредитния рейтинг на България от постоянна на позитивна. Промяната се дължи на рационалната фискална политика на държавното управление и на вероятността за задълбочаване на евроинтеграцията в подтекста на декларираното желание за присъединение към ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната). Международната рейтингова организация чака, че България ще се причисли към ERM II през 2020 година Дългосрочният рейтинг на страната в непозната и локална валута остава Baa2.

Законът за горивата се връща в изходна позиция и ще претърпи съществени корекции. Отпада условието търговците на едро да имат най-малко 1 млн. лева капитал. Вместо това размерът на минималния капитал ще се дефинира по отношение на размера на бизнеса. За търговците на дребно пък се връща опцията обектът да е преместваем, т.е. модулен. Настоящият закон за горивата беше желан от огромните компании в Българската петролна и газова асоциация.

Излишъкът в бюджета се сви след превода за F-16. Само за месец преизпълнението на приходите над разноските се сви с над 2 милиарда лева до 1.1 милиарда лева, или 1% от прогнозния Брутният вътрешен продукт, демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите. Причината е, че през август Министерството на защитата е превело 1.2 милиарда щатски $ по сметка на държавното управление на Съединени американски щати поради договорите за 8 изтребителя F-16.

Бизнес

Датският производител на детски играчки Lego възнамерява съществено нарастване на броя на магазините си. От думите на изпълнителния шеф Нелс Крисчънсън излиза наяве, че компанията ще открие 160 нови магазина до края на годината, като фокусът ще бъде върху огромните азиатски пазари на Китай и Индия.

Върховен касационен съд позволи до касация дело сред осигурител и пострадал , обвързвано с момента, от който застрахователят дължи рента за веселба върху присъденото обезщетение за материални вреди по " Гражданска отговорност ". Въпросът е дали при положение на забавено обезщетение се дължи наказателна рента за интервала от момента на увреждането до уведомяването на застрахователя с даване на всички изискуеми документи. Решението на Върховен касационен съд ще даде тенденция на правосъдната процедура и би оказало напън върху застрахователите за по-бързо култивиране на претенции за погашение на компенсации.

Групата " Монбат " е нараснала чистата си облага повече от седем пъти за първите шест месеца на годината, а приходите й са нарастнали с близо една пета. Това демонстрира консолидираният доклад за полугодието, който включва заводите за произвеждане на акумулатори и рециклиращия бизнес на сдружението. Силните резултати идват, откакто през предходната година групата регистрира загуби, свързани с новопридобитите сдружения в Италия и Германия. През 2019 година обаче компанията отбелязва и чисто действен растеж. Сделки и планове:

Българската верига Sport Depot ще открие собствен магазин в Солун. Инвестицията в обекта дружно с ремонта е към 5 млн. лева, съобщи за " Капитал " Красимир Цонов, създател и изпълнителен шеф. Магазинът в Гърция е ситуиран на 2600 квадратни метра повърхност в Limani Center, който се намира на пристанището. В комерсиалния обект ще се оферират над 30 хиляди продукта от към 150 международни марки, измежду които Nike, Reebok, Puma, Under Armour, Vans, The North Face, Jack Wolfskin, Speedo. Заетите са към 35.

" Захарни фабрики " - Горна Оряховица, влага над 1.6 млн. лева в нова индустриална линия з а пакетиране на захар в хартиена опаковка. Оборудването е последно потомство и е създадено в Германия, оповестиха от компанията. Новата машина усъвършенства продуктивността на труда. Тя е с потенциал 105 пакета по един и 105 - по половин кг за една минута и 32 пакета по пет кг за една минута.

" Телерик Академия " и ScaleFocus стартират IT образование на хора без предходен опит. Образователната организация и IT-компанията оповестиха за страрта на самодейностите си в един и същи ден. Инициативата на " Телерик академия " ще бъде ориентирана към София, а на ScaleFocus – към Бургас. ScaleFocus Academy ще образова гратис 10 хиляди експерти за IT промишлеността в идващите пет години, оповестиха от компанията.

Производителят на електрически коли Tesla разгласи, че ще започва застрахователна услуга. Първоначално тя ще е налична единствено на най-големия пазар на компанията за електрически коли – Калифорния, само че се чака да навлезе и в други американски щати. Застраховката ще е предопределена извънредно за притежатели на коли на Tesla и компанията твърди, че ще е с до 30% по-евтина от предложенията на останалите застрахователи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР