В понеделник френският президент Еманюел Макрон посрещна канцлера на Германия

...
В понеделник френският президент Еманюел Макрон посрещна канцлера на Германия
Коментари Харесай

Нормандската четворка се събра в Париж

В понеделник френският президент Еманюел Макрон посрещна канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Руската федерация Владимир Путин и украинския му сътрудник Владимир Зеленски. Форумът на върха бе предшестван от замяна на пандизчии сред Москва и Киев и евакуиране на сили от фронтовата линия на спора в Донбас.

Владимир Путин за първи път организира публични диалози с украинския си сътрудник Владимир Зеленски по отношение на спора в източната част на Украйна, заяви Агенция Франс Прес. Кремъл изпрати сигнали, че е подготвен да работи със Зеленски, който Путин дефинира като " откровен ".

От срещата не се чака изцяло съглашение за мир, само че дипломатите се надяват, че диалозите ще оказват помощ за увеличение на доверието сред двамата водачи. Хиляди бяха убити, а един милион са избягали от домовете си от началото на спора, който задълбочи отчуждението на Русия от Запада. Сепаратистите поеха контрола над Донецка и Луганска област. Дипломатите подчертаха, че въпросът за Крим не е тематика на срещата на върха.

Целите на срещата на Нормандската четворка в понеделник включваха реализиране на единодушие за разформироване на незаконните милиции, пренасяне на задграничните бойци от Донецк и Луганск, а Украйна да поеме контрола над границата си с Русия. Ключова тематика беше също и да се контракти дата за изборите, които ще бъдат извършени в Донецк и Луганск според украинските закони, като двата района се употребяват със специфичен статут - концепция, известна като " Формулата на Щайнмайер ".

Срещата в понеделник бе първата сходна среща на върха от три години и задачата й е използване на споразуменията, подписани в Минск през 2015 година, които приканват за евакуиране на тежкото оръжие, възобновяване на контрола на Киев над границите му, по-широка автономност и осъществяване на локални избори.

Войната в източната част на Украйна е " кървяща болежка в Европа от години. Не можем просто да се примирим с мира и стабилността в нашата част от континента ", акцентира първият посланик на Берлин Хайко Маас преди срещата. В същото време от НАТО обявиха, че " всички ще бъдем там, с цел да сме сигурни и да работим за укрепването на Украйна и да не позволим на никой да смекчи метода и да остави Украйна да бъде Украйна ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР