В понеделник Държавният департамент на САЩ официално определи репортера на

...
В понеделник Държавният департамент на САЩ официално определи репортера на
Коментари Харесай

Гершкович вече официално е неправомерно задържан от Русия

В понеделник Държавният департамент на Съединени американски щати публично дефинира репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович като непозволено арестуван от Русия.

" Днес държавният секретар Антъни Блинкън реши, че Евън Гершкович е непозволено арестуван от Русия " , сподели в изказване основният заместник-говорител на Държавния департамент Ведант Пател.

Определянето дава спомагателна поддръжка на изказванията на държавното управление на Съединени американски щати и Wall Street Journa l, че обвиняванията в шпионаж против репортера са неоснователни. Това ще даде опция на администрацията на Байдън да изследва пътища като замяна на пандизчии, с цел да се опита да обезпечи освобождението на Гершкович.

Сега неговият случай ще се преглежда в Държавния департамент посредством Службата на специфичния президентски делегат по въпросите на заложниците, която изигра основна роля в освобождението на американски жители, държани като заложници и непозволено арестувани по целия свят.

Двамата американци, които неотдавна бяха върнати вкъщи от Русия - Тревър Рийд и Бритни Грийнър - бяха избрани като непозволено арестувани и бяха освободени при замяна на пандизчии.
 Русия отхвърля опитите за напън от Съединени американски щати да освободи Гершкович
Русия отхвърля опитите за напън от Съединени американски щати да освободи Гершкович

Всички ще реши съдът, отсече съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков

Пол Уелън, който е в пандиза в Русия повече от четири години по обвинявания в шпионаж, които той и държавното управление на Съединени американски щати отхвърлят, също е разгласен за непозволено арестуван.

В изказването си Пател сподели, че " държавното управление на Съединени американски щати ще даде цялата нужна поддръжка на Гершкович и фамилията му.

" Призоваваме Руската федерация неотложно да освободи господин Гершкович ", сподели той. " Ние също призоваваме Русия да освободи непозволено арестувания жител на Съединени американски щати Пол Уилън.

Главният редактор и издател на Wall Street Journal в понеделник сподели, че " вършат всичко по силите си, с цел да поддържат Евън и фамилията му и ще продължат да работят с Държавния департамент и други съответни чиновници на Съединени американски щати, с цел да упорстват за освобождението му ".

" Той е бележит публицист и карцерът му е офанзива против свободната преса и би трябвало да провокира отвращение във всички свободни хора и държавни управления по света ", се споделя в изказването на Ема Тъкър и Алмар Латур.

Припомняме, че Гершкович беше арестуван в края на март и публично упрекнат в шпионаж предишния петък. Към понеделник чиновници в посолството на Съединени американски щати в Москва не са получили консулски достъп до Гершкович.

" Това е нарушаване на отговорностите на Русия според нашата консулска спогодба и нарушаване на интернационалното право ", сподели Пател на брифинг в Държавния департамент в понеделник. " Подчертахме нуждата съветското държавно управление да даде този достъп допустимо най-скоро. "

Официалното решение, че Гершкович е арестуван непозволено, идва след бюрократичен развой, разигран в държавното управление на Съединени американски щати.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели предходната седмица, че те " доста съзнателно, само че експедитивно " правят този развой, само че " съгласно неговото лично мнение няма подозрение, че той е непозволено арестуван от Русия ".

Арестът на журналиста - първият по рода си в Русия след Студената война - накара американския посланик да се обади рядко на съветския си сътрудник.

" Министър Блинкен изрази сериозната угриженост на Съединените щати по отношение на неприемливото задържане от страна на Русия на жител на Съединени американски щати, публицист ", се споделя в известие на Държавния департамент за диалога от 2 април.
 Русия повдигна обвиняване в шпионаж на американския публицист
Русия повдигна обвиняване в шпионаж на американския публицист

Според Москва, Гершкович е събирал класифирана информация по искане на Съединени американски щати

Това позвъняване беше едвам третият път, в който Блинкън беседва с съветския външен министър Сергей Лавров от началото на войната в Украйна и всички тези диалози са обсъждали арестувани американски жители. Двамата разговаряха персонално за първи път от експлоадирането на войната в коридорите на срещата на външните министри на Г-20 в Индия предишния месец. Блинкън сподели, че е повдигнал въпросите за войната, прекъсването на присъединяване на Русия в новото нуклеарно съглашение START, както и продължаващото задържане на Уилън.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР