В понеделник британското правителство пуска мобилно приложение, което ще позволи

...
В понеделник британското правителство пуска мобилно приложение, което ще позволи
Коментари Харесай

Великобритания пуска приложение, чрез което гражданите на ЕС ще кандидатстват за оставане в страната след Брекзит


 Англия пуска приложение, посредством което жителите на Европейски Съюз могат да аплайват за оставане в страната след Брекзит

В понеделник английското държавно управление пуска мобилно приложение, което ще разреши на жителите на Европейски Съюз да аплайват за оставане в страната след Брекзит. По този метод управляващите се надяват да успокоят терзанията измежду тези, които към този момент са се открили в Обединеното кралство.

Около 3,5 млн. европейци, които сега живеят във Англия, ще би трябвало да аплайват за приемането на позволение за престой, тъй че да могат да продължат да работят и живеят в страната след Брекзит.

Пускането на приложението е тестова фаза, преди цялата система да започва на 30 март - деня, след който Лондон би трябвало да напусне блока. То ще бъде интензивно до края на 2020 или 2021.

Министър-председателят Тереза Мей неведнъж акцентира, че желае европейците, живеещи в страната, да останат. Властите дадоха обещание да улеснят процеса в оптималната степен, само че главният проблем може да бъде по какъв начин ще се оправят с броя на кандидатурите, които могат да доближат до 6 хиляди дневно.

Разговорите с Apple не престават, с цел да може приложението да работи и с iPhone, защото досега то е налично единствено за потребителите на Android.

„ Ако работи вярно, то Обединеното кралство ясно ще покаже, че жителите на Европейския съюз са добре пристигнали и държавното управление управлява обстановката. Ако се провали, следствията ще бъдат страшни “, разяснява Джил Рутър от тинк-танк организацията British Future.

На верния път

От английското Министерство на вътрешните работи рапортуваха за позитивни резултати от тестванията на приложението, извършени през ноември и декември измежду 30 хиляди души.

Няма отхвърлени кандидатури и 81% са били обработени за седмица. Но към 10% са към момента изчакващи три седмици след приключването на тестванията.

Приложението желае от потребителите да сканират своя биометричен паспорт и лицето си с камерата на телефона, с цел да потвърдят своята еднаквост. След това те ще бъдат препращани към уеб страница, с цел да вкарат своя адрес и в случай че желаят, да се съгласят на инспекция в действително време на информацията за тях в данъчните регистри. По този метод ще се откри дали живеят във Англия.

Трета стъпка е да се удостовери, че нямат престъпно досие. При едно съществено обвиняване настояването за приемане на позволение за престой ще бъде отхвърлено.

Целият развой коства 65 пауда или 113 $ – цената на един паспорт – само че е безвъзмезден за всеки, който към този момент има позволение за непрекъснато престояване в Обединеното кралство.

На 30 март системата ще бъде отворена за всички, в това число за тези, които нямат биометрични паспорти.

Министерството на вътрешните работи нае съвсем 2000 души, които да оказват помощ на жителите в процеса на кандидатстване. Служителите даже могат да вършат и визити по домовете при положение на нужда.

Ако Англия се съгласи на изискванията за овакантяване, то европейците, идващи преди края на 2020 би трябвало да аплайват за своя нов статус до 30 юни 2021.

В случай че не се подписа съглашение, единствено тези, които дойдат преди деня на Брекзит ще могат да аплайват и ще имат време до 31 декември 2020.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР