В поляризирания политически пейзаж на Италия гражданското движение, нарекло се

...
В поляризирания политически пейзаж на Италия гражданското движение, нарекло се
Коментари Харесай

Италианските "сардини" заплашват господството на Салвини

В поляризирания политически пейзаж на Италия гражданското придвижване, нарекло се " Сардините ", ускорява натиска върху десния популист Матео Салвини.

Движението бе учредено по време на един обяд от четирима някогашни съквартиранти, всичките на трийсетина години, на които им пристигнало до гуша от дразнещата националистическа изразителност на водача на партия " Лига ".

Използвайки един от мощните похвати на Салвини - акция в обществените медии, четиримата другари бързо проведоха при започване на предишния месец протест на централния площад на Болоня - Пиаца Маджоре, като опция на предизборното събитие на Салвини в града преди основните районни избори през януари.

Те чакаха в проливния дъжд да се съберат 6 хиляди души. Вместо това 15 хиляди души извършиха площада, притиснати като сардини, и по този начин сложиха началото на ново политическо придвижване.

 Матео Салвини
© Reuters

Матео Салвини

То бързо се популяризира в цялата страна, притегли хиляди почитатели в обществените мрежи и наподобява завари неопитен медийния експерт Салвини.

" Искахме да запълним вакуума, оставен от обичайните политици, които капитулираха пред нападателния език на омразата и страха ", сподели един от създателите, 32-годишният Матия Сантори в изявление за АП и добави: " Открихме, че вакуумът е доста по-голям от предстоящото ".

Италианското придвижване на " сардините ", което явно е въодушевено от лявоцентристки хрумвания, отхвърля да развява партийни флагове и се дефинира като непартийна самодейност, без упоритости да стане политическа партия. Но лявоцентристките сили, изключително преживяващата компликации Демократическа партия (ДП), доста добре видяха капацитета му.

Движението има антипопулистки набор от хрумвания, планове и съответни проекти, ориентирани към хората. То упорства за закони за обществено приобщаване, за ограничения в поддръжка на миграцията и околната среда. Движението постоянно сплотява напъните си с младежката екологична протестна група " Петъци за бъдещето " и двете организации приготвят взаимни събития.

 Италианските
© Associated Press

Според неотдавнашно социологическо изследване на организация " Индекс Рисърч " повече от 40 % от италианците считат, че " сардините " са най-опасният зложелател на Салвини, до момента в който едвам 14 % гласоподават доверие на лявоцентристката Директива за птиците като допустима опция на десния популизъм.

" Вече сме стотици хиляди и сме подготвени да ви кажем да спрете ". Това декларират в манифеста си, оповестен във " Facebook ", " сардините ", обръщайки се към популистите, и заплашват да популяризират това обръщение, до момента в който популистите не ги хване морска болест.

Салвини, звезда в обществените мрежи, изначало пренебрегваше придвижването, а след това стартира да му се присмива, като разгласи в " Туитър ", че избира " дребните котенцата пред сардините, а дребните котенца се хранят със сардини, когато са гладни ".

 Италианските
© Associated Press

Новото придвижване се разграничава от антисистемното Движение " Пет звезди " (ДПЗ), което също се роди от протеста против старите политически сили. То няма изявен водач и е намерено антипопулистко, до момента в който ДПЗ има дълбоки популистки корени и харизматичен водач - някогашният комедиен артист Бепе Грило, който дефинира дневния му ред.

Изненадващият триумф на първата проява на " сардините " в Болоня бе последван от различен митинг в по-малкия град Модена, където близо 7 хиляди души се събраха, с цел да стачкуват против популистките послания на Салвини. Площадът бе цялостен с италианци от всички възрасти, размахващи знаците на " сардините " и пеещи химна на антифашистката опозиция " Бела довиждане ".

Видеа и фрагменти от митингите станаха доста известни в обществените мрежи и все множеството деятели започнаха да оферират нови прояви в цялата страна. В идващите седмици са планувани нови флашмобове в дузина италиански градове, от Неапол до Милано.

Общонационална проява е планувана за 14 декември в Рим, където уредниците се надяват, че близо един милион души ще се съберат на централния площад " Сан Джовани ".

" Сардините " раздрусват нестабилния политически пейзаж в Италия, където слабата ръководеща коалиция, образувана през лятото от лявоцентристката Директива за птиците и ДПЗ за блокиране на възхода на Салвини, наподобява е изправена пред неудържима дясна вълна.

 Италианските
© Associated Press

Осем италиански области ще гласоподават на локалните избори през 2020 година, в това число бастионът на левите - региона Емилия-Романя, където " Лигата " на Салвини сподели изненадваща мощност на парламентарните избори през 2018 година

Неотдавнашни допитвания демонстрират, че възходът на " Лигата " и нейният десноцентристки съюз с " Напред, Италия " на Силвио Берлускони и крайнодесните " Италиански братя " на Джорджа Мелони може да победи левите партии, които управляваха в някои от тези области от десетилетия.

Но макар пренебрежението на Салвини " сардините " набират мощ. Освен това сходни начинания против всевъзможни форми на популизъм подхванаха и италианците в Ню Йорк и Берлин.

" Затрупани сме от молби от Италия и от чужбина да организираме нови събития ", сподели Сантори и
добави: " Целта ние е да събудим хората и да отприщим тази нова сила. Сега от политиците зависи тя да не бъде пропиляна ".

Анализаторите означават, че други предходни цивилен начинания, като италианските " джиротонди ", към които се причисли известният режисьор Нино Морети, не съумяха да трансформират известността си в съответна политическа опция.

" Сардините " демонстрираха, че могат да активизират хората и да ги изведат по площадите с неагресивно обръщение. Големият въпрос в този момент е, какво ще създадат по-нататък ", сподели Масимилиано Панарари, политически анализатор от Международния свободен университет за обществени науки в Рим (LUISS).

" Политическият им капацитет е огромен, а гласовете за тях би трябвало по натурален метод да се пренасочат към левите партии ", сподели Панарари и добави: " Последователите им може да нямат избрана партийна принадлежност, само че имат общ зложелател и ще гласоподават против него ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР