В полунощ изтича действието на указа за извънредно положение в

...
В полунощ изтича действието на указа за извънредно положение в
Коментари Харесай

Турция може да отмени днес извънредното положение

В среднощ изтича действието на указа за изключително състояние в Турция, въведено преди две години след военния бунт. Няколко високопоставени чиновници обявиха през последните дни, че срокът му няма да бъде продължен. Но в това време се вкарват законови ремонти, даващи такива пълномощия на централните и районните управляващи, че в забележителна степен изключителните ограничения ще останат в действие.

На 13 юли Ибрахим Калън, един от основните президентски съветници, сподели, че анулацията на изключителното състояние ще стане на 18 юли, " само че в случай че сме изправени пред изключителна опасност, то ще бъде върнато ". Същото сподели и Бюлент Туран, зам.-председател на ръководещата Партия на справедливостта и развиването. Министърът на правораздаването Абдулхамит Гюл съобщи на 16 юли, че анулацията ще е реалност " до няколко дни ".

Седмото удължение на периода беше през април, а в това време страната мина през изключителни парламентарни избори и началото на новата президентска система на ръководство, която извършви най-голямата стрктурна смяна от десетилетия.

Тази седмица държавното управление, което към този момент няма министър председател, а се управлява от президента Реджеп Тайип Ердоган, утвърди и изпрати за гласоподаване в Народното събрание ограниченията, които ще работят след анулацията на изключителното състояние.

Всичко това се показва като битка с тероризма и се планува да работи 3 години.

Сред измененията е даването права на губернаторите на провинции да лимитират за 15 дни влизането или излизането на хора в избрани елементи от поверените им територии, в случай че се счита, че въпросните лица " ще нарушат публичния ред ". Разширяват се и основанията да се отхвърля осъществяване на демонстрации. Губернаторите ще могат да не разрешават носенето и превозването на всевъзможни типове оръжие и боеприпаси, даже в случай че те са съпроводени с съответно позволение.

Допълнения към закона за битка с тероризма разрешават по-продължителни периоди за арестуване на обвинени причинители на закононарушения против териториалната целокупност на страната, проведена престъпност и тероризъм. Срокът става 48 часа или до 4 дни в случаи на групови закононарушения. Той може да бъде удължават не повече от два пъти, т.е. до 12 дни, в случай че има компликации в събирането на доказателства, или се реши, че делото е изключително обемисто.

В идващите 3 години ще бъдат отстранявани от работа чиновници на въоръжените сили, полицията, жандармерията и обществените институции, за които е преценено, че са членове или са свързани с терористични организации, структури или групи, определяни от Съвета за национална сигурност към президента за причинители на дейности против сигурността на страната. Паспортите и разрешителните им за владение на оръжие ще бъдат анулирани, а Министерство на вътрешните работи ще има право да прекратяна действието на паспортите и на техните съпрузи/съпруги.

Дори съдът по-късно да ги оневини, отстранените няма да бъдат връщани на работа, а ще бъдат събирани в специфичен указател и назначавани в " проучвателен центрове " към министерствата на защитата и вътрешните работи.

Дъжавата ще продължи да назначава краткотрайно управление на институции и частни компании, които са били свързани с терирозъм.

Основната опозиционна Републиканска национална партия от месеци приканва да бъде прекъснато изключителното състояние, което " се употребява за гонене на дисидентите " в Турция. Непосредствено преди последното удължавене на периода му партията организина митинги под девиза " Искаме народна власт, не изключително състояние ". Бекир Боздаг, представител на държавното управление " упрекна партията, че употребява методите на терористите и не прави никаква работа за Турция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР