В полския град Познан премиерът Бойко Борисов участва в срещата

...
В полския град Познан премиерът Бойко Борисов участва в срещата
Коментари Харесай

Среща на върха в рамките на инициативата Берлински процес

В полския град Познан министър председателят Бойко Борисов взе участие в срещата на върха на държавните и държавните ръководители на страните членки на самодейността " Берлински развой ". Пред тях той съобщи, че основната дума е доверие. За него всички страни би трябвало да работят дружно, тъй като е гаранция за сигурност и непоклатимост в района.

В Познан водачите на страните членки от Евросъюза от Германия, Англия, Франция, Полша, България за следващ път споделиха своето изрично да за европейската вероятност на сътрудниците си в берлинския развой - страните от Западните Балкани.

Заявено бе, че там, където има исторически разлики, заслужава да се заложи на икономическо съдействие и вложения в инфраструктурата и другите сфери на стопанската система в балканските страни.

Безспорно една от огромните вести от този конгрес, за която България и Република Северна Македония получиха поздравления от всички през днешния ден тук, е общото председателство на Берлинския развой, което ще си поделят следващата година.

Това се случва за първи път от началото на процеса през 2014 година страна член и страна претендент да бъдат домакини, акцентира немският канцлер Ангела Меркел.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Това е сериозна крачка напред и сподели храброст при решение на споровете. Аз не познавам някой, който да не се възхищава на България и Северна Македония за подписването на контракта им за добросъседство, който направи допустимо това общо домакинство.
Българският министър председател съобщи, че дружно с сътрудника си Зоран Заев ще създадат едно положително председателство и благодари за доверието и персоналната ангажираност на Ангела Меркел към " Берлинския развой ". Каза, че неговият опит сочи, че когато Германия, Франция и Англия работят дружно, това постоянно води до триумф.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Затова помолих сътрудниците да положат старания в няколко сфери - първо мира, религиозната приемливост, битката против проведената престъпност във всичките ѝ форми. И това, което бих предложил на сътрудника Заев - да вкараме и екологията, и всичко, което може да опази природата на Западните Балкани.Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония: Много се веселя, че дружно с моя другар Бойко Борисов ще ви поканим следващата година в нашите страни и ще въведем доста нови практики. Голяма чест е за нас това.
На двустранна сеща в границите на форума Зоран Заев сподели на Борисов, че без неговото водачество това нямаше да е допустимо. Покани го дружно да отбележат и втората годишнина от подписването на Договора за добросъседство на 1 август и дружно да се поклонят пред паметника на Гоце Делчев. Бойко Борисов изрази удовлетворението, че последователно и надява се трайно, истината за общата ни история, в това число и за Гоце Делчев, стартира да се декларира обществено от политици на най-високо равнище в Република Северна Македония, като да вземем за пример - президентът на страната Стево Пендаровски.

В рамките на форума министър председателят Борисов сподели на Тереза Мей и другите европейски водачи фотоси на разрушената незаконна фабрика за цигари край Пловдив. И написа във фейсбук, че ги е срещнал с данните от акцията " Инициативата против противозаконната търговия ", които демонстрират, че резултатът от 3.8% за първото тримесечие на 2019 година е най-ниският от началото на Инициативата до момента и е невиждан в целия Европейски съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР