В Полша световни лидери от 40 страни отбелязаха 80-тата годишнина

...
В Полша световни лидери от 40 страни отбелязаха 80-тата годишнина
Коментари Харесай

В Полша отбелязаха 80-ата годишнина от началото на Втората световна война

В Полша международни водачи от 40 страни означиха 80-тата годишнина от началото на Втората международна война. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изиска амнистия от поляците и увери, че Германия няма да не помни войната. На церемонията участваха и немският канцлер Ангела Меркел, френският министър председател Едуар Филип, американският вицепрезидент Майк Пенс, президентът Румен Радев. Руски представители не бяха поканени.

 © БГНЕС
Възпоменанията започнаха на разсъмване, в 4:40 часа, в който на 1 септември 1939 година първите бомби на Вермахта удрят беззащитния полски град Велюн. Най-напред е изумена болничното заведение. В първата бомбардировка умират 1200 души.

Кулминацията беше във Варшава в наличието на задграничните водачи. Полският президент Анджей Дуда напомни, че в най-страшния спор в историята на човечеството умират 50 милиона души, а дружно с умрелите от апетит и заболявания - общо 80 милиона.
Анджей Дуда, президент на Полша: Днес отдаваме респект и се прекланяме пред всички жертви на Втората международна война! С благодарност целуваме ръка на ветераните, прелестните бранители на нашата татковина, на тези, които се бориха за нашата и вашата независимост по всички фронтове.
Дуда предизвести, че човечеството не е научило уроците от този прелом, защото по света към момента има закононарушения като геноцид и етническо пречистване.

" Няма да забравим болката, която германците предизвикаха на поляците " - сподели немският президент Франк - Валтер Щайнмайер.
Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Гледам с благодарност на борбата на полския народ, навеждам глава, скърбейки, пред болката на жертвите. Моля за амнистия за историческата виновност на Германия и признавам нашата отговорност.

Американският вицепрезидент подсети ролята на 16 милиона американци, взели участие във войната. Но с изключение на към предишното, обърна взор и към сегашното.
Майк Пенс, вицепрезидент на Съединени американски щати: Както президентът Тръмп сподели тук, във Варшава, преди две години, Америка в никакъв случай не е преставала да стои зад свободата и независимостта на полския народ и в никакъв случай няма да го направи.
Лидерите удариха камбаната на мира и поставиха венци на Гроба на незнайния войник. За оскърбление на домакините, американският президент Доналд Тръмп анулира визитата си поради урагана Дориан. Те се надяваха наличието му да подчертае мощната връзка сред Варшава и Вашингтон. Руският президент Владимир Путин не беше поканен поради анексирането на Крим, а в речта си полският държавен глава подсети агресивното държание на Русия към Украйна и Грузия през последните години и посочи значимостта на НАТО и Европейския съюз.

Полша употребява мотива, с цел да повдигне пред Германия още веднъж въпроса за желаните репарации поради войната - въпрос, който Берлин счита за организиран в интернационалните съглашения при договарянията за обединяването през 1990 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР