В Полша има над 250 паметника посветени на Червената армия.Снимка:

...
В Полша има над 250 паметника посветени на Червената армия.Снимка:
Коментари Харесай

Полша ще събори стотици паметници на Червената армия

В Полша има над 250 паметника отдадени на Червената войска.
Снимка: http://www.dni.ru

Полският парламент одобри законови промени за разглобяване на паметниците на Червената войска, комунизма или различен тоталитарен строй, с което ще се трансформират също по този начин названия на здания и други обекти, съобщи ТАСС. Те плануват срутване на монументи от руската ера, в това число и на мемориали в чест на Червената войска. Поправките ще влязат в действие три месеца откакто бъдат обнародвани. Повечето партии, влизащи в Сейма, поддържаха измененията на първо и второ четене. За тях през днешния ден гласоподаваха 408 членове на долната камара на полския парламент, 7 бяха срещу, а 15 се въздържаха.
В актуализирания закон се споделя, че монументи и други сходни обекти " не могат да почитат паметта на лица, организации, събития или дати, символизиращи комунизма или различен тоталитарен строй ". Към тези мемориали не спадат монументи, ситуирани на територията на гробища или на територията на други погребения, обекти, които не са изложени на повсеместен показ или които се показват за научни цели, като творби на изкуството, а също паметници, импортирани в листата на архитектурните монументи. Полският парламент предлага тези мемориали, които не влизат в тези категории, да бъдат демонтирани в течение на 12 месеца от влизането на поправките в действие. Според специалисти на територията на Полша има най-малко 469 такива обекта, като към 250 от тях са отдадени на Червената войска.
Официалният представител на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова съпостави тази самодейност с дейностите на " Ислямска страна " в Сирия, която унищожи исторически обекти в Палмира по " идеологически аргументи ". Захарова акцентира, че Москва няма да остави това решение без реакции. Тя означи, че войната с паметниците цели да се изтрие от паметта на полския народ фактът, че Червената войска го е избавила от нацизма през Втората международна война.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР