В Полша е бил арестуван правителствен служител по подозрение, че

...
В Полша е бил арестуван правителствен служител по подозрение, че
Коментари Харесай

Полша арестува правителствен служител, шпионирал за Русия

В Полша е бил задържан държавен чиновник по съмнение, че е предоставял секрети на Русия по отношение на тактиката, която Варшава възнамерява да употребява, с цел да се опита да блокира построяването на газопровода " Северен поток 2 ", заяви полското държавно управление, представено от " Ройтерс ".

Станислав Зарин, който е представител на министъра, отговарящ за тайните служби, съобщи пред полската държавна телевизия TVP Info, че мъжът е бил арестуван в петък и че съдът е удължил мярката му за задържане под стража до три месеца.

Правителственият чиновник, който беше разпознат единствено като Марек В., е отговарял за енергийни планове, като е предоставял на руснаците информация за това по какъв начин Варшава има намерение да блокира газопровода " Северен поток 2 ", посочи Зарин.

Полша се опълчва на построяването на " Северен поток 2 ", който ще свърже Русия с Германия посредством водопровод по дъното на Балтийско море и ще разреши на Москва да доставя повече газ на главните си пазари в Западна Европа, до момента в който заобикаля Украйна.

Варшава твърди, че газопроводът ще укрепи господстващото състояние на " Газпром " на газовия пазар в Централна и Източна Европа, ще ограничи конкуренцията и ще усили зависимостта на Европа от съветския газ.

Полската държавна осведомителна организация PAP разкри, че обвиненият е бил в контакт със чиновници на съветските специфични служби, работещи под дипломатическо прикритие в съветското посолство във Варшава.

Случаят идва, до момента в който Англия и Европейския съюз се сблъскаха с Москва, обвинявайки Русия, че е взела участие в отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник в Англия.

Руските посланици в Полша, Латвия, Литва и Естония бяха привикани във външните министерства на тези страни.

Руският дипломат в Полша е отказал да разяснява повода за срещата в полското външно министерство. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР