В политиката всичко трябва да е на морална основа. Може

...
В политиката всичко трябва да е на морална основа. Може
Коментари Харесай

Томислав Дончев: В политиката всичко е на морална основа, щом има недоверие трябват мерки

В политиката всичко би трябвало да е на морална основа. Може да има законни неща, само че когато будят съмнение би трябвало да се подхващат ограничения.
Това сподели в предаването " Лице в лице " по бТВ вицепремиерът Томислав Дончев по поовд поисканото от премиера Бойко Борисов премахване на цялото управление на ББР поради отпуснатия заем от 75 млн. лева на коректорска компания.

Припомняме, че министър председателят разгласи, че нито министърът на финансите, нито министърът на стопанската система, който е принципал на ББР, нито той самият не са знаели за отпущането на сходен заем.

" Съмнението пристигна от това, че се остана с усещането, че тези средства са от тези, които страната обезпечава за подкрепяне на бизнеса. ", изясни още Томислав Дончев.

" Войната на инститцуиите е нещо неприятно. Напрежението е нещо положително, само че войната значи, че се пилее институционална сила. Това което е нужно е тотална готовност. Това което аз не мога да разбере е какво ни предлага президента да създадем. Хубаво е да има спор, само че чухте ли да има оферти. ", разяснява той размяната на реплики с президента Румен Радев.

Вицепремиерът изясни, че разхлабване на ограниченията може да има, когато има съображение за това. " Когато има данни, че сме преодолели пика. Това не са неща, които да дефинират политиците, има лекари, експерти и специалисти, които ние сме длъжни да слушаме. Ние сме подготвени с ограничения и за стягане и за либерализиране. Обсъждат се всички вероятни ограничения, когато това е допустимо. Парковете са доста значими, тъй като хората имат и чисто психическа потребност да могат да излязат, с цел да преодолеят това. Всички се надяваме това да се случи скоро. Ние също сме хора и съблюдаваме също тези ограничения, това не ни носи наслаждение. Спазването на ограниченията се мери не с пари, а с човешки животи. ", разяснява още Дончев.

" Наша обща задача е да не приказваме нелепости и да травмираме хората в допълнение когато приказваме и ние и вие ", сподели Дончев на въпрос дали не е значимо и психическото положение на хората.

Той разгласи, че се работи да се помогне на най-малките компании, вероятно с доста бърза скица за безплатно финансиране в границите на хипотетичен оборот. " Ще има и други ограничения. Анализираме секторите в бизнеса и видовете лица, които имат потребност ", разясни Дончев.

" 40 000 души получават храна, която осигуряваме и посредством БЧК, само че има и хора, които нямат персонални карти и това пречи те да получат храна. Предприехме гъвкави ограничения тези хора също да могат да получат храна. ", добави той по тематиката с подхванатите ограничения от държавното управление.

На въпрос какво ще се прави със заема от 10 милиарда Дончев отговори, че се надява, че няма да бъде употребена цялата сума. " 200 млн. най-малко ще е помощта за компаниите, която се разисква, над милиард е за схемата 60/40. Ще има потребност от субсидиране на обществените структури. Няма гаранция, че този дълг ще бъде изтеглен целия, още по-малко, че ще бъде изхарчен, това е рамка. ", съобщи вицепремиерът.

По думите му тук-там в държавната администрация са си разрешили да спрат работа и да не обслужват жители, само че са получиха писма да обезпечат ограничения и да не стопират работа.

" Често сме в обстановка, в която има електронна услуга, само че жители не ги употребяват. Такъв образец е с банките. Дано се научат хората да употребяват това. ", сподели още Дончев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР