В политиката математиката е важно нещо, но далеч по-важни са

...
В политиката математиката е важно нещо, но далеч по-важни са
Коментари Харесай

Нинова: Да се разглоби сглобката, която е най-антиевропейското и антидемократично управление

„ В политиката математиката е значимо нещо, само че надалеч по-важни са други неща. Опозицията не е безсилна и работата й не е на вятъра – дано хората да знаят истината през гласа на опозицията, дано да имат друга позиция. Лошото е, че сега нещата в България се изкривяват. Това е не просто болшинство от 160 гласа, това е пълзящ диктат, който гази съществени правила на държавността – на правовата страна, на справедливостта, на законовия ред ”.


Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред Георги Любенов по Българска национална телевизия през днешния ден. И уточни причини:
„ Опозицията за първи път беше лишена от всякакво посланичество като председателство на комисии в Парламента. Регулаторите - готвят се да ги разпределят на 3 квоти, съгласно партиите в сглобката – ГЕРБ, Движение за права и свободи и Политическа партия. Това също в никакъв случай не е било. Регулаторите на са политически органи, а са самостоятелни, които да контролират съвсем всички системи в България ”, уточни водачът на Българска социалистическа партия.
На въпроса ще се отзове ли Българска социалистическа партия, в случай че получи от ръководещите покана за регулагорите, Нинова бе безапелационна: „ Не, на основата на политически пазарлък от вида „ хайде, в този момент тези 3 квоти да ги разделим на 4 ”. Не, ние много години се борим против подобен вид правене на политика. Но, ще предложим свои претенденти, качествени хора, специалисти – не депутати или политици, както те вършат дотук. Те потвърдиха, че овладяват регулаторите политически за идващите години ”.


Корнелия Нинова даде идващ образец за преодоляването на страната: „ Не стига, че овладяват правосъдната, законодателната, само че посегнаха и на локалната власт, на общините. По силата на разпоредбите на Сдружението на общините Българска социалистическа партия има право на един член на УС, който излъчихме в лицето на Първан Дангов – кметът на Дупница. На самото заседание отива човек от ГЕРБ от София, желае отмора, стартира да упражнява напън върху кметовете, издигат Станислав Владимиров от Перник като квота на ГЕРБ, тъй като той на последните избори се яви като ГЕРБ и си го избират. Така ГЕРБ има две места – опозицията няма. Абсолютно срещу всевъзможни правила и закони. Това, че имат 160 гласа ги прави арогантни, те газят всичко – закони, правила. Това е пагубно за България и развиването на демократичните процеси и е връщане обратно ”, съобщи водачът на българските социалисти.
По думите й в последно време се натъртва на това, като че ли вотовете на съмнение са нещо безсмислено, защото чисто математически не минават. „ Но вотовете на съмнение са голям парламентарен механизъм за надзор върху властта, за спор, за истината. И в случай че има обикновено ръководещи и опозицията ги сложи, би трябвало да се откри решение там, където има слаби места в политиката ”, разяснява Корнелия Нинова.


Тя обаче уточни един от значителните проблеми на днешното ръководство: „ Ненормалното се показва за норма и се постанова като норма. Корупцията се записва в законови текстове и става законна, не може да бъде наказвана. Овладяването на страната, на всички системи в страната към този момент минава през Конституцията – тъй като изборът на прокурорската квота е политически избор на сглобката. Виждате, това е един различен стадий на развиване на паралелната страна и на задкулисието. Досега всичко това ставаше някъде на мрачно, в кабинетите. Сега те го легитимират през закона, което е извънредно рисково, тъй като паралелната страна става легитимирана през законите, става формалната страна. А това е разрушително за всичко, което се опитваме да вършим, с цел да върви България напред ”, безапелационна бе водачът на Българска социалистическа партия.


В отговор на въпроса за какво Българска социалистическа партия не са подкрепили конституционната тъжба на Има Такъв Народ и „ Възраждане ”, Нинова уточни: „ Заявихме, че се сме подготвени, не бяхме потърсени – нито да забележим претекстове, нито да ги обсъдим, даже едно позвъняване –„ Ще дадете ли подписи ”, както различен път сме работили, не получихме ”. Лидерът на Българска социалистическа партия напомни, че с Има Такъв Народ и „ Възраждане ” социалистите са имали взаимни вотове и тъжби: „ Този път те взеха решение да не ни потърсят. Допускам, че са го създали преднамерено, с цел да го употребяват като мотив да удрят по Българска социалистическа партия и да кажат: „ Ето, те са част от ръководството ”.


„ Тези, които са подвластни на ГЕРБ и гласоподават, съгласно това както им каже ГЕРБ – имам поради „ Възраждане ”, да ни приказват на нас, които 10 години се борим с модела „ ГЕРБ ” и Борисов, просто няма да стане. Няма да им го позволим ”, реагира Корнелия Нинова и напомни гласуването за медикаментите: „ Деси Атанасова да те командва с една писалка „ за ” и „ срещу ” - „ Възраждане ” в границите на 5 минути си смениха мнението. И едни 100 млн. лева отидоха в корупционни практики. Те да упрекват Българска социалистическа партия, които толкоз години се борим с този модел и не се предадохме – това няма да стане ”, безапелационна бе водачът на Българска социалистическа партия.


Тя оспори думите на водещия за идеологическа непосредственост сред Българска социалистическа партия и „ Възраждане ”. „ Възраждане ” са извънредно националистическа партия, антиевропейска. От време на време имат някои фашизоидни прояви ”, сподели Корнелия Нинова и даде образец с недопускането на Явор Божанков на трибуната. „ Колкото и друго мнение да има, колкото и неверно да приказва, не можеш да не дадеш правото на депутат да съобщи мнението си от парламентарната естрада ”, добави тя.
„ А ние сме социалистическа европейска партия, която желае България да бъде в Европейски Съюз, работили сме за това, по време на ръководство на Българска социалистическа партия влязохме в Европейски Съюз. Но, с смяна в политиката на Европейски Съюз, с връщане на правилата на Европейски Съюз за равнопоставеност, за правдивост, за общи ползи, за общ пазар, свободно придвижване на артикули и хора. За подобен Европейски Съюз – обективен и зачитащ ползите на всяка европейска страна, желаеме да работим ”, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.


Корнелия Нинова добави обстоятелството, че думата национализъм участва във всички стратегии на Българска социалистическа партия и в последвалия диалог за инициираното от Българска социалистическа партия обединяване – ляво-център-патриотични обединения, уточни: „ Продължаваме, развива се – на последната ни среща пристигнаха две нови обединения, в този момент имаме желание да го разтеглим с неправителствени организации ”.
Лидерът на Българска социалистическа партия уточни значимостта на европейските избори: „ Българските жители би трябвало да разберем, че по-голямата част от решенията и политиките, които се отразяват на всеки един от нас, се взимат там. И там би трябвало да има българи, които пазят националния интерес, българския интерес в границите на общия ни европейски дом – а не „ йесмени ” или „ йеслейдита ”, които се съгласяват с всичко, което другите кажат и решат. В Екологичен потенциал би трябвало да отидат хора, които са проевропейски настроени, само че желаят да се зачита и ще отстояват българския народен интерес в общия европейски дом ”, съобщи Нинова.


В отговор на въпрос на водещия гледа ли към Европарламента, тя съобщи: „ Няма да води листата на Българска социалистическа партия за европейски парламент – аз не съм Сергей Станишев ”.
Важната тематика за Шенген: „ Няма изгоди. Казаното от държавното управление и Денков, че това е триумф – е празнодумство ”, безапелационна бе водачът на българските социалисти и се аргументира, като уточни обстоятелства:
„ Най-важната част за България е икономическата, свободното придвижване на артикули. По въздух и вода реализираме 3 % от стокообмена, от които половината е импорт, а не експорт от България. 97 % е по сухопътна граница. Т.е. ние сме изгубили от това отчасти приемане 97 %. Икономически. Самият министър на стопанската система го дефинира като загуба сред 3 и 8 милиарда лв. годишно, това е към 3-4 % от Брутният вътрешен продукт на България ”, уточни Корнелия Нинова.


По думите й, в случай, че доста държавни управления, доста партии с друга идеология са се борили през годините за пълноправно приемане в Шенген, в случай, че всички признават, че България е изпълнила критериите – само на България да се слагат такива условия и държавното управление да клекне – е национално изменничество. А от страна на Австрия - оскърбление и насмешка с българския народ.
„ Канцлерът Нехамер, външният министър в последните дни се хвалят с това несъгласие и го регистрират като триумф, външният министър споделя: С това несъгласие бръкнахме в раната, несъмнено имат поради бежанци, Дъблин и така нататък Защо за сметка на българския народ ще бъркате в раната, която вие отворихте с бежанския въпрос? Защо ще считате българския народ за втора употреба народ? И държавното управление на България се съгласява на всичко това? Най-антиевропейското държавно управление и болшинство, което сме имали, колкото и да се кичи – ние сме проевропейци, а вие сте някакви азиатци ”, реагира Корнелия Нинова.


На репликата, че Българска социалистическа партия плаши с бежанците, тя отговори: „ Ако нас ни упрекват, че плашим с бежанците – да питат австрийските управляващи, които публично излязоха с позиция, че би трябвало да приемем 6 хиляди души. Да обвинят Съвета на Европейски Съюз, който публично качи на страницата си решението, в което написа, че неотложно би трябвало да приемем безграничен брой бежанци от Афганистан и Сирия, главно, в границите на 3 дни да дадем отговор и в границите на месец да ги приемем по силата на Дъблин ”, цитира документите Корнелия Нинова.
И добави за общините: „ Още едно доказателство, че са приели това изискване е обстоятелството, че доста бързо, преди Нова година внесоха незабавно за разискване смяна в Закона за бежанците и убежищата, където се споделя, че им се обезпечават обществена отбрана, опазване на здравето, обучение и че това ще бъде вписано в интегрираните проекти на общините. Естествено, че първата ми работа бе да се обадя в Сдружението на общините и на кметовете – да, при тях към този момент е трансфериран въпроса, общините би трябвало да поемат разноските и да се разпределят тези бежанци по общини. Но кметовете нямат бюджет, отпуснати средства, нито подготвеност за това – това е мнението им ”, уточни Нинова.
„ Да се усмирят малко, тъй като това не е триумф, това е неуспех. Защо другите страни с първа граница нямат такива съглашения? Унижиха ни, а ръководещите се съгласиха на трохи, и то на прага на европейските избори. Което е показателно, че би трябвало да има смяна и в Екологичен потенциал да отидат хора с темперамент ”, прикани тя.
Като безумство, следващата крачка към обезродяването на България, следващата - тъй като това тече от месеци, в които ръководещи са от тази сглобка дефинира водачът на Българска социалистическа партия разбора на „ Свободна Европа ” стихотворението „ Аз съм българче ” да отпадне от учебниците, защото пречи на консолидираното на мигрантите. По думите й е неприемливо да се протяга ръка на историята, на българския език, на народопсихологията на традициите, на българщината. „ Това е следващият акт от асимилацията ни и не би трябвало да го позволяваме ”, съобщи Корнелия Нинова.


Тя напомни идеята на Българска социалистическа партия – един учебник по един предмет. Социалистите от години слагат въпроса за българските учебници и наличието в тях. От дребни се подменя паметта, усещането за чувство на българчетата. Ние вършим всичко належащо, само че сме 23-ма, без поддръжка от хората, интензивно да се възпротивим – няма да стане ”, уточни Нинова.
В диалога за сигурността на България и дейностите на министър Тагарев, за информацията, че в Съединени американски щати е обсъждал увеличение на задграничната военна група у нас, водачът на Българска социалистическа партия бе безапелационна: „ Част от ръководещите оспориха неговите думи за увеличението на непознатата войскова част у нас. Но Тагарев е един от най-вредните хора в България. Човек, който е бил на държавна работа в Украйна, това слага въпрос за взаимозависимост, за това в чий интерес взима решенията. Имам възприятието, че се е фиксирал да ни вкара безусловно във война – първо, Украйна, след това - Червено море, против хутите, в този момент ще води непознати войски. Първият човек – в случай че има ротация, който би трябвало да бъде заменен ”, съобщи Нинова и напомни, че Кирил Петков е опитал още в предходното държавно управление да го пробута за боен министър, само че тогава е бил спрян изрично от Българска социалистическа партия.


„ Каква непоклатимост и сигурност? Постоянно да лишаваш българите от пари за стопанска система и обществена политика, да лишаваш българската защита и да я подаряваш на друга страна, да се набутваш в нарастващия спор в Червено море. Там е новата огромна заплаха. Нашият министър на защитата желае да хвърли България в този спор ”, реагира Нинова на имитация на водещия за обвързаността на дейностите на Тагарев със сигурността на България.
В диалога за доверието, политически партии и алтернативата водачът на Българска социалистическа партия напомни, че поредната и транспарантна работа на социалистите е повишила резултата на Българска социалистическа партия на последните локални избори: „ Защото доказахме, че сме поредни и не предаваме гласоподавателите си – не сме като Политическа партия и Демократична България, първо арестуват Борисов, след това се прегръщат ”, съобщи Нинова. Тя акцентира, че Българска социалистическа партия ще продължи с поредната си и транспарантна политика и добави: „ В момента наша основна цел е битката със задкулисието и паралелната страна – тъй като, който и да ръководи, тя се мести там. Хората да се убедят, че има една партия, която държи на думата си и извършва обещанията си ”.
В отговор на въпроса за нова партия на президента Радев, тя сподели: „ Да слушам, че прави следващата партия на база на подписите, които събраха за 3 март. Първо, не съумяха да съберат подписи за референдум. Второ, хората са се подписали за референдум, а не за партия. Използва се патриотичното възприятие, с цел да се сътвори следващата персонална партия на президента Радев ”. По думите й това начинание няма да успее. „ Но демонстрира още един път желанието и алчността на Радев за повече власт от това, което президентската институция има по Конституция – да се въздейства на изпълнителна власт, на процесите в страната, на парламентарната работа ”, уточни Корнелия Нинова.
Тя призна, че се е шокирала, когато по време на парламентарния надзор е декларирала, че 7 хиляди души са уволнени по време на служебния кабинет, а министър председателят Денков я бил репликирал: Не са 7 хиляди, 14 000 са. „ Как може за 3 месеца да уволниш 14 000 души, с цел да направиш своята кохорта. Това излиза отвън всякаква нормалност на президентската институция ”, реагира Нинова.
В диалога за жалбата на президента до Конституционен съд тя обърна внимание: „ По претекстовете може да се реши индивида. Радев нападна 99 % текстове, които засягат него и президентската институция ”. Лидерът на Българска социалистическа партия се обърна към водещия Георги Любенов: „ Помните ли по какъв начин стартира желанието за смяна? Прокуратурата нахлу в президентството, хората излязоха на улиците, президентът размаха юмрука и сподели „ Мутри вън ”. Е, стигна се до смяна в Конституцията за прокуратурата. Тази смяна съставлява политическо преодоляване на прокуратурата от сглобката. Президентът нито дума не споделя за това в жалбата си, той въобще не нападна текстовете за прокурорската и правосъдната власт ”, уточни Нинова.
Тя обърна внимание и на смяната за двойното поданство: „ През 2019 Радев споделя в Ню Йорк на българи, че ще внесе конституционни промени хора с двойно поданство да могат да бъдат министри и народни представители. През 2021 година Конституционен съд откри, че Кирил Петков е бил с двойно поданство, когато е подал декларация и е бил министър. Как реагира президентът? Беше в Бобов дол на празника: „ Колкото повече министри като Кирил Петков – по-добре. Него го нападна задкулисието. Той носи България в сърцето си ”. А в този момент нападна двойното поданство ”, уточни Корнелия Нинова.
„ Какво нападна в тези 7 точки? Атакува за какво да има Народно заседание по време на служебния кабинет, т.е. служебният кабинет да е безотговорен, за какво на президента му е отнето пълномощието да назначава с декрет тримата огромни – на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основния прокурор, за какво да избира от избран брой хора министър- ръководител. Това нападна, както и двойното поданство. Но, за мен е шокиращо, че не пипва, въобще не насочва вниманието към правосъдната система. Защото, всичко оттова стартира и той обещаваше тази промяна с вдигнатия пестник, с цел да има правдивост. И се запитвам дали пък няма сделка със сглобката? ”, сподели още водачът на Българска социалистическа партия.
За това вероятен ли е цялостен мандат на сглобката: „ Това не е държавно управление и то не дава непоклатимост. Това е един съвместен рекет. Не мисля, че това нещо може да изкара 4 години, да не приказваме, че ще е извънредно нездравословно за българския народ ”, уточни Корнелия Нинова.
Корнелия Нинова би паника по още един значим за страната ни въпрос: „ Така направиха, като се стартира от корупционния контракт на Радев за „ Боташ ”, всичките им разправии към дерогацията, „ Лукойл ”, енергетиката – че от началото на януари, за първи път България е вносител на сила. Ние, които бяхме експортьор. Да си напомни Борисов великите приказки за хъб на Балканите, отсам щяхме да изнасяме и да разпределяме ток за целия свят, съгласно него. В първите месеци на януари България за първи път внася сила. Това е взаимозависимост. Ако се случи нещо в Червено море се задълбочи спора, примерно - ние стопираме. Как ще се развива стопанската система, в случай че нямаме лично произвеждане? ”, реагира водачът на социалистите и прикани:
„ Да излизат и да изясняват какво направиха в енергетиката, кой какъв брой открадна, какви лобита инсталираха и за какво трансфораха България в подвластна енергийна страна. За да стигнем до такава степен, че да внасяме сила от Северна Македония ”, заключи Нинова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР