В политиката има една максима, която до голяма степен се

...
В политиката има една максима, която до голяма степен се
Коментари Харесай

Задуха ли вятърът на промяната

В политиката има една максима, която значително се смята за неприкосновена – „ даваме толеранс в първите 100 дни от ръководството, през които новото управление да се ориентира в ситуацията, а след това…” В този ред на мисли на 21 юни Любомир Ганев означи своите 100 дни като ръководител на Българска федерация по волейбол. След 19 години на ръководство от страна на Данчо Лазаров, в главната част от които се вземаха еднолично решения и постоянно ставахме очевидци на втурване от горната страна, без разискване, на 13 март 2020-а именитият нападател смъкна Инженера. Това стана с прелом, откакто, след обещанието през 2016-а на Лазаров, че ще се отдръпна и мълчешком уточни Ганев за негов правоприемник, последваха анулация и вътрешни кавги. Изведнъж се оказа, че легендата е станал неуместен, и знаем след това какво се случи...

От въпросния 13 март Любо Ганев влезе в позицията на началник и би трябвало да признаем, попадна в доста тежки условия за ръководство на спорта. Още от първия ден това се случи в обстановка на пандемия и изключително състояние в страната. На процедура до началото на юни той и новоизбраният УС вземаха решения отдалечено, което може да оправдае някои от дейностите им. Бяха направени много позитивни неща, които заслужават да получат своето внимание.
Може би най-важното от всичко е, че за разлика от ерата на Инженера, тези 100 дни демонстрираха демократично ръководство. Предложение, повдигане на ръка, изложение на мнение и гласоподаване. Посочени бяха комисии, в които експертите да разискват и проучват и по-късно да дават данните на управлението. Има изразена поредност в дейностите и, надяваме се, по-късно, при неточности ще има и съответни лица, които да носят надлежно своята отговорност.
Друг сериозен плюс, който би трябвало да се употребява в бъдеще, само че бе осъществен през миналия интервал, е намирането на спонсор, който ще обезпечава успокоение в частта за подрастващите. От самото начало на преврата бе конкретизирано, че един от целите пред новото управление ще бъде по-добро отношение към клубовете, разрастващи волейболисти. Отмяната на безумното предписание за възбрана на прехвърляния в чужбина на млади играчи е значима роля в този аспект, тъй като доста от тимовете ни съществуват точно с тази цел – градят и след това продават или дават чартърен.
Да не забравяме и най-тежкото решение – това за анулация на шампионатите при мъжете и дамите по време на пандемията. Мнозина подлагат на критика този процес, само че истината е, че шампионатите нямаше по какъв начин да бъдат довършени при създалата се обстановка. Въпрос на позиция е дали трябваше да има първенец или не, като могат да се дадат причини и в двете направления.
Отново в тази посока обаче идва и първата забележка. След вярното решение за прекъсване на НВЛ пристигна и изненадващото такова със задна дата да се вкарва нова точка в правилника на Лигата, съгласно която поради форсмажорни условия да се гласоподава за преустановяване. И това дава опция на Хебър да търси правата си в съда, което от своя страна ще породи съществено напрежение в най-скоро време по отношение на шампионата и последвалите участници в евротурнирите. Решение на Ганев и УС, което хвърли леке върху дейностите и засенчи до известна степен позитивите в тези 100 дни.
Друг противоречив миг е назначението на Силвано Пранди. Никой не оспорва дали Професора има своето място да продължи да води България. Въпросът бе методът, по който това се случи и докара до комични еквалибристики. Кому бе нужно италианецът да се черви по телефона и да изяснява, че не знае за назначението си, откакто Ганев е знаел, че той ще бъде посочен от Треньорската комисия? Елементарно бе да му се звънне ден по-рано и да му се каже, че ще го разгласят, с цел да не става федерацията за смях пред медиите. Но да приемем, че това са неточности на растежа и занапред пробойните ще бъдат запълнени.
Истината е, че след 19 години еднолично ръководство федерацията по волейбол се нуждае от време и хората в нея от глътка въздух, с цел да покажат, че могат да я управляват. Тези 100 дни демонстрираха, че има капацитет и новите лица, които влязоха в УС, могат да поправят вредите, нанесени през годините обратно. Но също по този начин виждаме фигури в управлението, които дълго време участваха и при остарялото ръководство и не е ясно какво в мисленето им се е трансформирало, с цел да дърпат каруцата напред, а не да я държат на едно място или още по-лошо, да я затлачват обратно. Това обаче не е по виновност на Ганев или хората от Инициативния комитет, които го издигнаха, а тъй като Общото заседание по този начин реши на 13 март. В идващите месеци ще забележим до каква степен гнилите ябълки в действителност са такива, или пък и те са претърпели трансформация, сходна на 210-сантиметровия великан. И въпреки всичко индикацията е, че на идващото постоянно Общо заседание, когато и да се организира то, ще бъде добре да се види този УС, формиран от 23-ма индивида, дали не би трябвало да се свие на най-малко 17. Защото най-малко в първите 100 дни не стана ясно с какво и по какъв начин тъкмо ще оказват помощ на волейбола някои от присъстващите в него. Все отново, с цел да върви работният развой, шефовете би трябвало да са по-малко от служащите. В противоположен случай ще следим по какъв начин се раздават заповеди, само че няма да има кой да ги извършва.

ЧЛЕНОВЕТЕ НА УС И ПОСТОВЕТЕ, КОИТО ЗАЕМАТ
Любомир Ганев ръководител на УС
Евгени Иванов ръководител на Комисия детско-юношески волейбол
Христо Драмов редови член
Красимир Илиев редови член
Васил Аргиров редови член
Верка Николова редови член
Пенчо Ангелов редови член
Витка Дончева редови член
Тодор Дапев редови член
Милко Багдасаров председател на Комисия плажен волейбол
Радко Тумбев редови член
Борислав Кьосев редови член
Иван Димитров Сеферинов редови член
Илия Динков първи вицепрезидент
Сашо Йовков член на Комисия маркетинг
Ивайло Константинов председател на Комисия финанси
Петър Кънев редови член
Людмил Найденов председател на Треньорска комисия
Александър Попов вицепрезидент на Комисия НВЛ
Владимир Николов координатор на всички национални тимове
Александър Александров редови член
Огнян Томов редови член
Давид Давидов председател на Комисия маркетинг
Димитър Златанов редови член
Живко Желев редови член Хари Латифян, " Тема Спорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР