в политическите избори в България. Първите резултати от изследването ще

...
в политическите избори в България. Първите резултати от изследването ще
Коментари Харесай

Легитимността на политическата система зависи от честността на изборите

в политическите избори в България. Първите резултати от проучването ще бъдат оповестени дни преди парламентарните избори на 4 април. Обект на изследването ще са всички типове избори след 2013 година, като за идните ще има спомагателен отчет след произвеждането им.

Политологът Марио Русинов, анализатор в "Антикорупционен фонд ", разяснява пред БНР, че екипът им е окуражен да сформира методология, разчитаща на количествени данни. "Да създадем статистически модел, който да обработи резултатите от всички избори, извършени от 2013-а година до момента, за да се търси анормално електорално държание и да се набележат червени знамена. Секция по секция ще се ревизира къде има ексцентрично държание и къде може да е рисково място за така наречен следен и платен избор ", изясни той.

По думите на политолога ще се следят фактори като огромни групи гласоподаватели, които внезапно сменят своя избор от една партия към друга, при поредни избори и то с поддръжка за диаметрално противоположни партии. "Рязката промяна на електоралното държание е сигурно червен байрак. Други детайли, които ще залегнат в нашия модел, ще е скок в интензивността. Друг фактор би бил огромен брой на невалидни бюлетини ", сподели той. Русинов акцентира корелацията сред бедността и следения избор.

"Основната ни цел е данните ни да станат притежание на обществеността, само че и на правораздавателните органи, с цел да могат да се вземат превантивни ограничения и това да не се случва. Защото легитимността на политическата система зависи от честността на изборите ", съобщи анализаторът.

На 25 март ще бъдат изнесени данните от изследването на "Антикорупционен фонд ". Предвидено е основаването на интерактивна карта на секциите, с цел да може да се ревизира кои са светващите в алено, където е имало платен или следен избор.

Марио Русинов уточни, че към този момент са получили поддръжка за плана от представители на научната общественост в България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР